Έρευνα: 7 στους 10 Έλληνες κακοποιούνται ψυχολογικά από τις γυναίκες τους

Αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας καταγράφεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Μάλιστα θύματα κακοποίησης πέφτουν και οι άνδρες, με τη χώρα μας να έχει την πρωτιά στην Ευρώπη.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη καταδεικνύεται σε ευρωπαϊκή μελέτη, της οργάνωσης Domestic Violence in Europe, που πραγματοποιήθηκε σε Ελλάδα, Βρετανία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Σουηδία, Πορτογαλία, Γερμανία και Ισπανία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Έλληνες άνδρες πέφτουν θύματα ψυχολογικής βίας σε ποσοστό 72%, ενώ έχουν υποστεί σωματική βία σε ποσοστό 31,7%.

Στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, το Βέλγιο και την Ισπανία, εντοπίστηκαν τα συχνότερα κρούσματα ψυχολογικής βίας στους άνδρες. Όσον αφορά τη σωματική βία η Ελλάδα έρχεται πρώτη με το 31,7% και ακολουθεί η Αγγλία με 15,1% και το Βέλγιο με 14,2%.

Το 72% υφίσταται ψυχολογική βία, κυρίως για θέματα που αφορούν την ανεργία και το μισθό που λαμβάνουν οι άντρες, ενώ αύξηση παρουσιάζουν τα κρούσματα διωγμού από την οικογενειακή εστία, για λόγους ανεργίας.

Σε σχέση με τη σωματική βία, όπως αναφέρει το E-Radio.gr , το 31,7% που δήλωσε ότι έπεσε θύμα σωματικής βίας, δεν αφορούσε ξυλοδαρμό, αλλά σπρωξίματα και χαστούκια. Το αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο το 25% των αντρών απάντησε στη βία.

Τα στοιχεία της μελέτης ουσιαστικά σταματούν το 2010, ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι αυτά τα ποσοστά έχουν αυξηθεί αλλά δεν έχουμε νεότερες καταγραφές.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι άντρες και γυναίκες που επιδίδονται σε βία, δεν μπορούν να αλλάξουν παρά μόνο αν συνειδητοποιήσουν από μόνοι τους το πρόβλημα τους, ή με κάποιον επίπονο τρόπο, πχ κάποια εγκατάλειψη.