Προσφυγόπουλα αυτοκτονούν στην Ελλάδα ή πέφτουν στα ναρκωτικά

Αποκαρδιωτικές είναι οι συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι ανήλικοι πρόσφυγες στην χώρα μας, με αποτέλεσμα πολλές φορές να αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν.

Η Βρετανική εφημερίδα Independent δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ, με στοιχεία-κόλαφο για τις καταστάσεις που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν τα προσφυγοπούλα, με το που πατούν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος.

«Απελπισμένα παιδιά-πρόσφυγες που είναι παγιδευμένα στην Ελλάδα αυτοτραυματίζονται και κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας, ως αποτέλεσμα της καταστροφικής πολιτικής που ακολουθεί η ΕΕ, όπως αναφέρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις», αναφέρει το βρετανικό ΜΜΕ και σημειώνει ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρωπίνων ζωών χάνεται στο δρόμο για την Ευρώπη, ένα χρόνο μετά την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για την διευθέτηση του προσφυγικού ζητήματος.

Η συγκεκριμένη συμφωνία, τονίζει η εφημερίδα, έχει πλήξει χιλιάδες πρόσφυγες που αναζητούν άσυλο στην Ελλάδα. “Ανθρωπιστικές οργανώσεις αναφέρουν ότι πολλά παιδιά είναι ανάμεσα σε όσους -όλο και πιο πολλούς- πρόσφυγες προσπαθούν να αυτοκτονήσουν, έπειτα από μήνες εγκλωβισμού σε άθλια στρατόπεδα”. 

Έρευνα της οργάνωσης Save the Children ανιχνεύει ότι πάνω από 5.000 ανήλικα ζουν σε άθλιες συνθήκες, που οδηγούν σε μια κλιμακούμενη κρίση ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, παιδιά από την ηλικία των 9 ετών αυτοτραυματίζονται και από την ηλικία των 12 ετών κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας (μερικές φορές μάλιστα μαγνητοσκοπώντας τον εαυτό τους), ενώ έφηβοι – θύματα εμπόρων εκμετάλλευσης κάνουν χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ.

Εκτός απ’ αυτό, η οργάνωση αναφέρει πως κάποια από τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στους καταυλισμούς ζουν “σε κατάσταση 24ωρης επαγρύπνησης» και κοιμούνται με βάρδιες, προσπαθώντας να παραμείνουν ασφαλή. Την ίδια ώρα, κάποια άλλα παιδιά εξαφανίζονται ή πληρώνουν διακινητές για να φύγουν από τα ελληνικά νησιά.

«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας συνήφθη για να τερματιστούν οι ροές “παράτυπων μεταναστών” στην Ελλάδα, αλλά με ποιο κόστος;», λέει ο Andreas Ring, εκπρόσωπος της Save the Children, υπογραμμίζοντας: «Πολλά από αυτά τα παιδιά ξέφυγαν από τον πόλεμο μόνο και μόνο για να καταλήξουν σε στρατόπεδα κράτησης, τα οποία αποκαλούν “κόλαση” και στα οποία αισθάνονται περισσότερο ως ζώα παρά ως άνθρωποι».  

Οι συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα καταγραφής των προσφύγων, είναι εξευτελιστικές και παραπέμπουν σε κράτηση, αναφέρουν οι ΜΚΟ, αναγκάζοντας τους αιτούντες άσυλο να συγκρούονται για είδη πρώτης ανάγκης, όπως κουβέρτες, στεγνά μέρη για ύπνο, τρόφιμα, ζεστό νερό και πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. «Οι συνθήκες διαβίωσης τους έχουν κάνει να χάσουν τις ελπίδες τους και να νιώθουν σαν ζώα και αντικείμενα – όχι ακριβώς άνθρωποι, αλλά κατώτερα ανθρώπινα όντα», λέει μέλος της ΜΚΟ Praksis.

«Οι συνθήκες μετατρέπουν τα παιδιά από νεαρούς ανθρώπους που είναι ήρεμοι και γεμάτοι όνειρα, σε ανθρώπους που θέλουν να βλάψουν περιουσίες, άλλους, καθώς και τους εαυτούς τους», δήλωσε άλλο μέλος της Praksis, στο δημοσίευμα της Αγγλικής εφημερίδας.