Αντιμέτωπο με τη φτώχεια το 35,7% των Ελλήνων

Μαύρη είναι η εικόνα για την κατάσταση στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την παρουσίαση των συστάσεών της για τα εργασιακά δικαιώματα στην ευρωζώνη.

Με βάση στοιχεία για το 2015, στην Ελλάδα καταγράφεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος φτωχοποίησης σε ολόκληρη την ευρωζώνη, καθώς το 35,7% του πληθυσμού απειλείται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Η Ελλάδα αναδεικνύεται «πρωταθλήτρια» και στο ποσοστό των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρές υλικές στερήσεις, κατηγορία στην οποία ανήκουν περισσότεροι από ένας στους πέντε πολίτες (22,2%).

Οι μοναδικές χώρες στην ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση που βρίσκονται σε χειρότερη θέση από την Ελλάδα σε αυτές τις δύο μετρήσεις είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Επίσης, η Ελλάδα είναι επί χρόνια η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας και νεανικής ανεργίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα είναι ουραγός στην ευρωζώνη όσον αφορά την επίδραση των κοινωνικών παροχών στην καταπολέμηση της φτώχειας (4,1%, τη στιγμή που ο μ.ο. στην ευρωζώνη το 2015 ήταν 8,5%), παρά το ότι η Ελλάδα ξόδευε αναλογικά περισσότερα χρήματα σε προγράμματα κοινωνικής προστασίας από 14 άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Το 2015 οι δαπάνες της ελληνικής κυβέρνησης για κοινωνική προστασία έφτασαν στο 20,5% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν 20,1%.

Όσον αφορά το χώρο της Υγείας, το 12,3% του πληθυσμού δηλώνει πως δεν έλαβε ιατρική περίθαλψη την οποία είχε ανάγκη. Το μοναδικό μέλος της ευρωζώνης, όπου καταγράφηκε χειρότερο ποσοστό ήταν η Εσθονία, με 12,7%.

Τέλος, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα εισοδηματικής ανισότητας στη νομισματική ένωση. Χαρακτηριστικά, το πλουσιότερο 20% του πληθυσμού είχε εισοδήματα 6,5 φορές μεγαλύτερα εισοδήματα από το φτωχότερο 20%. Μεγαλύτερο χάσμα στην κατανομή εισοδημάτων εντός ευρωζώνης καταγράφηκε στη Λιθουανία (7,5 φορές) και στην Ισπανία (6,9 φορές).