Ελλάδα: 7.500 παιδιά έως πέντε ετών θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

Όσο ανατριχιαστικό κι αν ακούγεται, είναι γεγονός! Στη σύγχρονη Ελλάδα, ένα στα πέντε Ελληνόπουλα βιώνουν τη σεξουαλική κακοποίηση!

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκστρατεία ενημέρωσης και εκπαίδευσης από τη ΜΚΟ «Eliza», 7.500 Ελληνόπουλα έως πέντε ετών πέφτουν κάθε χρόνο θύματα κακοποίησης, ενώ το 73% δεν θα μιλήσει για αυτό τον πρώτο χρόνο και το 45% των θυμάτων δεν θα μιλήσει για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Και το πιο φρικιαστικό; Εννιά στους δέκα θύτες είναι πρόσωπα τα οποία το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται, από τον οικογενειακό και το φιλικό κύκλο!

Τα ερευνητικά στοιχεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σε ένα θέμα που παίρνει τρομακτικά μεγάλες διαστάσεις. Συγκεκριμένα, ένας στους πέντε ανηλίκους από 0 έως 18 ετών θα βιώσει στη ζωή του τουλάχιστον ένα περιστατικό σεξουαλικής βίας, από θώπευση και προβολή σε αυτό πορνογραφικού υλικού μέχρι και βιασμό. Δυστυχώς όμως το ποσοστό αυτό δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα, καθώς είναι αποτέλεσμα των ελλιπών επίσημων στοιχείων καταγραφής, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τα νούμερα κατά πολύ. Σε μεγάλη έξαρση είναι η σεξουαλική κακοποίηση μέσω του Ιντερνετ είτε με έκθεση σε πορνογραφικό υλικό, είτε με εξαπάτηση του παιδιού και μετά τον εκβιασμό του.