ΕΟΠΥΥ προς φαρμακοποιούς: Από Οκτώβριο θα ομαλοποιηθούν οι πληρωμές στα αναλώσιμα

Ο ΕΟΠΥΥ παραδέχεται τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των αναλώσιμων, ωστόσο τονίζει ότι υπάρχει μεταβατικό στάδιο εφαρμογής του νέου συστήματος εκκαθάρισης δαπανών, στο πλαίσιο του οποίου αναδεικνύονται προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.

Στελέχη του ΕΟΠΥΥ,που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο για την απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας να προχωρήσει σε αναστολή πίστωσης προς τον ΕΟΠΥΥ από την 1η Αυγούστου, παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές φαρμακοποιών για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, χωρίς να διευκρινίσουν πως θα λυθεί το πρόβλημα. Ανέφεραν ότι η κατάσταση με τα αναλώσιμα αναμένεται να ομαλοποιηθεί πλήρως τον Οκτώβριο και από εκεί και πέρα οι πληρωμές θα γίνονται εντός του προβλεπόμενου τριμήνου.

Σημειώνεται ότι μέχρι πρότινος ο ΕΟΠΥΥ πλήρωνε με το λεγόμενο πρόχειρο λογιστικό, δηλαδή πλήρωνε προκαταβολικά τα χρήματα μέχρι να γίνει ο έλεγχος, κάτι το οποίο έχει σταματήσει, αφού οι δαπάνες για αναλώσιμα εντάχθηκαν στο νέο σύστημα τελικής εκκαθάρισης.

Σύμφωνα με στελέχη του ΕΟΠΥΥ, ο έλεγχος είναι εξονυχιστικός και μάλιστα έχουν εντοπισθεί παραβάσεις που ζημιώνουν τον Οργανισμό και έχουν αποσταλεί στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ).

Ωστόσο, υπογραμμίζουν, έχει εκκαθαριστεί περίπου το 75% των υποβολών (σχεδόν 100% της περιφέρειας και το 50% Θεσσαλονίκης και Αττικής), ενώ η καθυστέρηση στις πληρωμές αφορά μόνο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και όχι τα φάρμακα, για τα οποία υπάρχει σημαντική βελτίωση στον χρόνο αποπληρωμής τους από τον οργανισμό προς τα φαρμακεία.