Υπόθεση Λεμπιδάκη: Οι άγνωστες πτυχές που αποκάλυψε Τόσκας & ΕΛΑΣ - Ντόπιοι οι δράστες

Νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου της ΕΛΑΣ απ’ την αστυνομική διεύθυνση Χανίων, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Τόσκας, σχετικά με την υπόθεση απαγωγής κι απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Όπως ανακοινώθηκε, όλοι οι απαγωγείς φορούσαν τα ίδια ρούχα όταν τον επισκέπτονταν και μιλούσαν ψιθυριστά ώστε να μην μπορεί να τους αναγνωρίσει.
Όλους τους μήνες της ομηρείας του, άλλαξαν πέντε κρησφύγετα, όπου πάντα τα παράθυρα ήταν καλυμμένα, ενώ ο όμηρος παρέμενε δεμένος με αλυσίδα είτε από το χέρι είτε από το πόδι του.
Στη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε ακόμη ότι οι απαγωγείς έφεραν βαρύ οπλισμό, και στην διάρκεια των έξι μηνών εντάχθηκαν νέα μέλη στην ομάδα των απαγωγέων.
Επίσης, έγινε γνωστό ότι στο εξάμηνο αυτό, οι απαγωγείς είχαν 31 επικοινωνίες, οι περισσότερες μέσω γραπτών μηνυμάτων, πέντε χειρόγραφες επιστολές και κάποιες δακτυλογραφημένες και τρία βίντεο του Λεμπιδάκη.
«Η οργανωμένη επιχείρηση που πραγματοποιήσαμε τη Δευτέρα δικαίωσε απόλυτα τις προσπάθειές μας», είπε ο αστυνομικός διευθυντής Κρήτης Κωνσταντίνος Λαγουδάκης. «Στην επιχείρηση συμμετείχαν μέλη του τμήματος ειδικών αποστολών, μέλη του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής και άλλοι. Κατά την επιχείρηση, αστυνομικοί ελευθέρωσαν τον Λεμπιδάκη και ακινητοποίησαν άμεσα δύο ημεδαπούς που τον επιτηρούσαν, ηλικίας 43 και 44 ετών. Άμεσα συλλάβαμε άλλα έξι άτομα (ηλικίας 44, 22, 46, 60 και 45 ετών) και μια 17χρονη. Για όλο το χρονικό διάστημα είχε μεταβεί στο Ηράκλειο ψυχολόγος και ειδική ομάδα διαπραγματευτών από τα κεντρικά της Κρήτης και την Αθήνα».
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαγουδάκης, πριν και μετά από κάθε επικοινωνία με τους συγγενείς του, ένα μέλος της ομάδας με καλυμμένα χαρακτηριστικά επισκεπτόταν τον απαχθέντα και συζητούσε μαζί του τις δυνατότητες εύρεσης χρημάτων από την οικογένεια, και του υπαγόρευε τις επιστολές, τις οποίες υπέγραφε με «βιολογικό του υλικό». Να θυμίσουμε ότι στην κατάθεσή του ο Λεμπιδάκης ανέφερε πως υπέγραφε με το αίμα του.
Από ερωτήσεις που έθεσαν οι δημοσιογράφοι μετά τις δηλώσεις, προέκυψε ότι η αστυνομία εκτιμά ότι ο εγκέφαλος της εγκληματικής οργάνωσης και ιθύνων νους της απαγωγής, είναι ένας απ’ τους συλληφθέντες.
Ακόμη ότι είχαν προηγηθεί πολλές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της απαγωγής, όπως και αυτή στα Σφακιά.
Τη 17χρονη την έβαλε ο πατέρας της, χωρίς η ίδια να γνωρίζει πως ό,τι έκανε ήταν για την απαγωγή. Της έλεγε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική, να μην αφήνει ίχνη, κάτι που την υποψίασε. Ωστόσο, η 17χρονη δεν ήξερε πως όσα έκανε ήταν για την απαγωγή.
Ακόμη οι περισσότεροι απαγωγείς μένουν σε μία ακτίνα 10 χλμ. και γνωρίζονται, εκτός από αυτόν από τη Θεσσαλονίκη (που φύλαγε τον Λεμπιδάκη στο τελευταίο κρησφύγετο, στη μάντρα αυτοκινήτων). Οι τέσσερις από τους επτά συλληφθέντες, είχαν κατηγορηθεί παλαιότερα για κακουργήματα.
Κι όπως ανακοινώθηκε, κάποιοι απαγωγείς έκαναν ταξίδια στην Αθήνα, για να μπερδέψουν τις Αρχές, στέλνοντας μηνύματα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Τόσκας, τόνισε ότι η ΕΛ.ΑΣ. σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, άνευ προηγουμένου. Ότι ήταν η πρώτη επιχείρηση με τριπλό-τετραπλό στόχο: Απελευθερώθηκε ο απαχθείς, ήταν σώος, δεν πληρώθηκαν λύτρα, συνελήφθησαν οι περισσότεροι απαγωγείς.
Και πρόσθεσε: “Είμαστε όλοι υπερήφανοι. Η ΕΛ.ΑΣ. απέδειξε ότι διαθέτει ικανά στελέχη που μπορούν να δρουν άμεσα”.
Κατά τις έρευνες κατασχέθηκαν πλήθος καρτών ηλεκτρονικοί υπολογιστές και έγγραφα. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες.