Κινηματογραφική καταδίωξη του Λιμενικού από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο-Κατάσχεσαν τόνους ναρκωτικών(βίντεο)

Μεγάλη επιχείρηση για την καταδίωξη διεθνούς κυκλώματος εμπορίας ναρκωτικών ξεκίνησαν από το βράδυ της Παρασκευής οι ελληνικές λιμενικές αρχές.

Μέλη διεθνούς κυκλώματος που μετέφεραν ναρκωτικά, φέρονται να αναχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής με μεγάλο ταχύπλοο από ακτή της Αλβανίας, με προορισμό προς την Ελλάδα και την Ιταλία. Οι λιμενικές αρχές του Ιονίου το εντόπισαν και ξεκίνησαν τη καταδίωξή του. Η επιχείρηση καταδίωξης ενισχύθηκε στα ελληνικά ύδατα, με τις λιμενικές αρχές να «οργώνουν» τη θάλασσα, ενώ στην επιχείρηση εντοπισμού των εμπόρων ναρκωτικών, φέρεται να συμμετείχαν και εναέρια μέσα.

Η καταδίωξη που ξεκίνησε από το Ιόνιο Πέλαγος, έφτασε μέχρι και το Αιγαίο, και σύμφωνα με πληροφορίες κατέληξε στον εντοπισμό και στη σύλληψη μελών του κυκλώματος σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Λαυρίου.

Πιο συγκεκριμένα η καταδίωξη του ταχύπλοου των εμπόρων ναρκωτικών ξεκίνησε από τα αλβανικά παράλια και ολοκληρώθηκε στην Κέα. Η ταχύτητα που ανέπτυξε έφθασε τα 50 μίλια με αποτέλεσμα η καταδίωξή του να γίνεται από αέρος και δια θαλάσσης βάση στρατηγικού σχεδίου που σκοπό είχε να το εγκλωβίσει. Επικίνδυνοι ελιγμοί από τους χειριστές του «ναρκοταχύπλοου» οι οποίοι αποδείχθηκαν παράτολμοι και πολύ καλά εκπαιδευμένοι, ανταλλαγή πυροβολισμών, προσπάθειες εμβολισμού, τραυματισμός δύο Λιμενικών που έπεσαν στη θάλασσα για να αποφύγουν το «γάζωμα» από τις σφαίρες των εγκληματιών συνθέτουν ένα σκηνικό «επικίνδυνων αποστολών» το οποίο γίνεται πιο έντονο λόγω του απόλυτου σκοταδιού που κάλυπτε τα πάντα λόγω της νύχτας.

Αρχικά το σκάφος προσέγγισε τις αλβανικές ακτές από όπου παρέλαβε το φορτίο της ακατέργαστης κάνναβης. Μόλις πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα άρχισε η καταδίωξή του. Η πρώτη επαφή έγινε με φουσκωτό του Λιμενικού το οποίο δέχθηκε πυρά ανταποδίδοντάς τα. Στην προσπάθεια αποφυγής των πυρών και των επικίνδυνων ελιγμών του ταχύπλοου σκάφους, δύο Λιμενικοί μέλη του πληρώματος έπεσαν στη θάλασσα, με συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό τους.

 

 

 

Τελικά το βράδυ του Σαββάτου οι διωκτικές αρχές κατάφεραν μετά από μία πρωτοφανή σε διάρκεια και σκληρότητα καταδίωξη να ακινητοποιήσουν το «ναρκοταχύπλοο» στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και Κέας. Χρειάστηκε να εμπλακούν οι ελεύθεροι σκοπευτές της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που επέβαιναν στο ελικόπτερο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και έριξαν «στοχευμένες βολές», κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της μεγάλης ταχύτητας του ταχύπλοου σκάφους, των συνεχών ελιγμών και του σκοταδιού που επικρατούσε.

Στο σκάφος επέβαιναν δύο υπήκοοι Αλβανίας και ένας υπήκοος Ιταλίας, οι οποίοι και συνελήφθησαν. Στο εσωτερικό του, εντοπίστηκαν δέματα διαφόρων μεγεθών, τα οποία περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης που υπερβαίνει τον ενάμισι τόνο.

Στη συνέχεια, το ταχύπλοο σκάφος μαζί με τους συλληφθέντες και τις κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες συνοδεία περιπολικού σκάφους οδηγήθηκε στο λιμένα Πειραιά. Ένας εκ των τριών συλληφθέντων διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών “Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ” για προληπτικούς λόγους.

Επίσης κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων, που εξελίχθηκαν παράλληλα, συνελήφθησαν και άλλα μέλη με διακριτούς ρόλους στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων μέχρι στιγμής σε 10 άτομα, μεταξύ των οποίων έξι υπήκοοι Αλβανίας, δύο Ιταλοί υπήκοοι, ένας υπήκοος Βουλγαρίας και ένας Έλληνας, ενώ αναζητούνται και άλλοι.