"THINKING ALLOWED": Το Α' Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα

 

Σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, με τίτλο: “THINKING ALLOWED” – Teenage students have their say on Human Rights, συμμετέχει το Α΄ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, δίνοντας στους έφηβους μαθητές την δυνατότητα να συμπράξουν με συνομηλίκους τους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και της προώθησης θεμάτων και αξιών που σχετίζονται με θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα: την ελευθερία, την ισότητα, την αξιοπρέπεια, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα.

Συγκεκριμένα, η πρόταση του Α΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού σε συνεργασία με το ιταλικό σχολείο Liceo Statale “Publio Virgilio Marone” για την υλοποίηση διετούς εκπαιδευτικής στρατηγικής σύμπραξης στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, εγκρίθηκε για χρηματοδότηση. Η σύμπραξη εντάσσεται στο πλαίσιο των προγραμμάτων KA201 και αφορά σύμπραξη πέντε σχολείων και του Ιταλικού Εκπαιδευτικού Οργανισμού Formamentis. Συντονιστής του προγράμματος είναι το Ιταλικό σχολείο Liceo Statale “Publio Virgilio Marone”.

 

Τα σχολεία που συμμετέχουν είναι:

  1. Liceo Statale “Publio Virgilio Marone”, Avellino, Ιταλία
  2. Α’ Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού, Αθήνα, Ελλάδα
  3. Ies San Rosendo, Mondoñedo, Ισπανία
  4. Lycée La Martinière Monplaisir, Lyon, Γαλλία
  5. Liceul Technologic “Mihai Eminescu”, Dumbraveni, Suceava, Ρουμανία

Στο διετές πρόγραμμα οι μαθητές (υπάρχουν κριτήρια επιλογής) θα κληθούν να υλοποιήσουν δραστηριότητες, καθώς και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας σε τρεις χώρες (Ισπανία, Γαλλία και Ρουμανία). Επισημαίνεται ότι οι μαθητές θα φιλοξενηθούν στις αντίστοιχες οικογένειες των μαθητών που συμμετέχουν από τις άλλες χώρες, καθώς και ότι θα φιλοξενήσουν τους μαθητές που θα επισκεφθούν την Ελλάδα. Γλώσσα του προγράμματος είναι η αγγλική.

Αφορμή και έμπνευση για το πρόγραμμα  ήταν η προώθηση της ευρύτερης και πιο ενεργού συμμετοχής των νέων ηλικίας 15-17 ετών ως Ευρωπαίων πολιτών με απώτερο στόχο την προώθηση των αξιών που σχετίζονται με την ελευθερία, την ισότητα, την αξιοπρέπεια, το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα, μέσω της συνεργασίας και της ανταλλαγής εμπειριών, θετικών ιδεών και εκπαιδευτικών πρακτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το πρόγραμμα θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες των ΤΠΕ (Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας) και τα πολλαπλά οφέλη των διεθνικών συναντήσεων των μαθητών με τους συνομηλίκους τους από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες με αντικείμενο συζήτησης τα θέματα που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες που θα πρέπει να εμπνέουν τον Ευρωπαίο πολίτη.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε : http://www.arsakeio.gr/gr/psychico/psychico-high-school-a/76-greek/schools/psychico/psychico-high-school-a/34089-erasmus-stratigiki-sympraksi-ka201-tou-a-arsakeiou-genikoy-lykeiou-psyxikoy