«Γιατί η Ευρώπη μετράει»: Δημοσκόπηση για παιδιά και νέους 16-25 ετών

Είσαι 16-25 ετών; Όρισε ΕΣΥ τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της δημοσκόπησης για παιδιά και νέους 16-25 ετών που διοργανώνεται από το Junior Achievement Europe με τη συμμετοχή του ΣΕΝ/JA Greece. Στην διεύθυνση http://www.whyeuropematters.eu/survey-greek/ έως 31 Δεκεμβρίου 2017.

 

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece προτρέπει όλους τους εφήβους από 16 ετών και τους νέους μέχρι 25 ετών να πάρουν μέρος στην Πανευρωπαϊκή Δημοσκόπηση «Why Europe Matters» που διοργανώνει ο εκπαιδευτικός οργανισμός επιχειρηματικότητας Junior Achievement Europe σε συνεργασία με τις κορυφαίες βιομηχανίες της Ευρώπης, μέλη της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας Βιομηχάνων-Εuropean Round Table of Industrialists (ERT).

Στόχος της δημοσκόπησης-έρευνας είναι να δώσει τη δύναμη στη νέα γενιά να ορίσει τις δικές της προτεραιότητες στην Ευρωπαϊκή ατζέντα.  Η μεγάλη συμμετοχή από τη χώρα μας θα στείλει ελληνικά μηνύματα στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο,  http://www.whyeuropematters.eu/survey-greek/, θα αναδείξουν τι ανησυχεί περισσότερο τους νέους, σε ποια θέματα είναι περισσότερο ικανοποιημένοι από τη δράση της ΕΕ και σε ποια προβλήματα προσδοκούν άμεσες λύσεις (ανεργία, επαγγελματικές δεξιότητες, προσφυγικό, τρομοκρατία, παιδεία κ.α.). Ο χρόνος που απαιτείται για να συμπληρωθεί δεν ξεπερνά τα 3-4 λεπτά.

Για την Ελλάδα, την πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία «Γιατί η Ευρώπη μετράει» συντονίζει η υπεύθυνη προγραμμάτων του ΣΕΝ/JA Greece, κα Γεωργία Γλεούδη.

«Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη και το μέλλον της. Η άνοδος της ακροδεξιάς, οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, η εκτόξευση της ανεργίας και η οικονομική κρίση κάνουν τους νέους να αντιμετωπίζουν με απαισιοδοξία το μέλλον και τις προοπτικές τους», δήλωσε η κα Γλεούδη. «Εμείς στοχεύουμε μέσα από αυτή τη δημοσκόπηση και την ανάλυσή της να δώσουμε στους σημερινούς μαθητές και αυριανούς ενήλικες να καταλάβουν ότι μπορούν να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Μπορούν να αναλάβουν δράση και πρωτοβουλίες έτσι ώστε να καθορίσουν το μέλλον τους και να γίνουν υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες που θα είναι σε θέση να φέρουν την κοινωνική αλλαγή».

 

«Why Europe Matters» – Workshop στη Θεσσαλονίκη με 50 μαθητές

Η δημοσκόπηση «Why Europe Matters» ολοκληρώνεται με workshops που θα διεξαχθούν και στις 10 Ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν. Το ΣΕΝ/JA Greece θα πραγματοποιήσει το εθνικό workshop στις 19 Ιανουαρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή 50 μαθητών Λυκείου.  Τα παιδιά, χωρισμένα σε ομάδες, θα εργαστούν για μία ολόκληρη ημέρα σε θέματα τα οποία αφορούν το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βασισμένες στους πυλώνες και στις αξίες της Διακήρυξης της Ρώμης -Ασφάλεια, Βιωσιμότητα, Κοινωνικό Κράτος, Εξωτερικές Σχέσεις- οι μαθητικές ομάδες θα προσπαθήσουν να βρουν λύσεις και τρόπους σε προβλήματα ή ανάγκες και θα τις παρουσιάσουν μπροστά σε κριτική επιτροπή. Την ημέρα του workshop, εθελοντές της Vodafone και της SAP θα βοηθήσουν τους μαθητές με συμβουλές και καθοδήγηση ενώ η νικήτρια ομάδα θα παραστεί στην τελική εκδήλωση τον Μάρτιο του 2018 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και θα δρομολογηθούν ανάλογες πρωτοβουλίες.

 

Το ΣΕN/JA Greece πάντα δίπλα στους νέους

Το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, είναι μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που εφαρμόζει προγράμματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για παιδιά και νέους. To δημοφιλέστερο πρόγραμμα του ΣΕΝ/JA Greece είναι η μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» κατά το οποίο μαθητές και μαθήτριες 15-18 ετών δημιουργούν την δική τους επιχείρηση και διαγωνίζονται σε Ελλάδα και Ευρώπη. Το ΣΕΝ/JA Greece, υπάγεται στο JA Eυρώπης και είναι μέλος του παγκόσμιου Junior Achievement Worldwide που δραστηριοποιείται σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή περισσότερων από 10 εκατομμυρίων μαθητών το χρόνο. Οι δράσεις του ΣΕΝ/JA Greece χρηματοδοτούνται από χορηγίες ιδρυμάτων, εταιρειών-μελών και φυσικών προσώπων.  Μέγας χορηγός είναι η ασφαλιστική εταιρεία MetLife. Κύριοι χορηγοί είναι: Citi, Εθνική Τράπεζα, Ελληνική Πρωτοβουλία, General Mills, Accenture, SAP και μέλη άλλες 40 επιχειρήσεις.