Στην Κρήτη κηδεύεται η Εστία που βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

Το τελευταίο αντίο θα πουν σήμερα στα Ρούστικα Ρεθύμνου, συγγενείς και φίλοι στην Εστία Ζαφειράκη, που βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Λονγκ Άιλαντ Σίτι της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ. Η Ρεθυμνιώτισσα εικαστικός βύθισε στο πένθος τους οικείους της στην Κρήτη με το θάνατό της, στα 37 της μόλις χρόνια.

Για να επαναπατριστεί η σορός της και να γίνει η κηδεία της στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής της, πραγματοποιήθηκε έρανος μέσω διαδικτύου.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στις 3:00 το μεσημέρι στον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους, στα Ρούστικα Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με το μέσο ενημέρωσης της ομογένειας «Εθνικός Κήρυξ», Το Γραφείο του Ιατροδικαστή της Νέας Υόρκης έδωσε το «πράσινο φως» για τη μεταφορά της σορού της Εστίας Ζαφειράκη, την οποία και παρέλαβε το γραφείο τελετών «International Funeral Service of New York» με έδρα το Μπρούκλιν.

Ο διευθυντής του Γραφείου Πατ Μάρμο επιβεβαίωσε την πληροφορία και τόνισε ότι βρίσκονται σε επικοινωνία με την οικογένεια της εκλιπούσης στην Κρήτη και τους συγγενείς της στη Νέα Υόρκη και ότι σε τέσσερις το πολύ πέντε μέρες η σορός της θα επαναπατριστεί.

Ερωτηθείς για τα αίτια του θανάτου της ομογενούς, ο κ. Μάρμο επεσήμανε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί το πόρισμα του ιατροδικαστή, διότι αναμένουν τα αποτελέσματα των εξειδικευμένων εξετάσεων.

Ο κ. Μάρμο επιβεβαίωσε το πόρισμα της Αστυνομίας και τόνισε ότι ο θάνατός της οφείλεται σε φυσιολογικά αίτια.

Ερωτηθείς γιατί οι οικείοι της εκλιπούσης επέλεξαν το δικό τους γραφείο, εξήγησε ότι «αναλαμβάνουν κηδείες ατόμων που κατάγονται από τρίτες χώρες και ότι παρέχουν διευκολύνσεις μεταξύ των οποίων και την αγορά του φέρετρου». «Οι οικογένειες των θανόντων έχουν την ευχέρεια να αγοράσουν το φέρετρο στις δικές τους πατρίδες και αυτό αν μη τι άλλο μειώνει το κόστος της κηδείας», πρόσθεσε ο κ. Μάρμο.

Τα έξοδα της διακομιδής της σορού και της κηδείας της Εστίας Ζαφειράκη καλύφθηκαν από τις δωρεές στο gofundme. Στον έρανο ανταποκρίθηκαν 178 άτομα, ενώ το συνολικό ποσό ανέρχεται στις $24.603.

Το 2% του ποσού, όπως επεσήμαναν ο Νίκος Καστρινάκης και ο Νίκος Κατσανεβάκης, θα παρακρατηθεί από το GoFundMe για την υπηρεσία και το υπόλοιπο θα διατεθεί για τα έξοδα της κηδείας και ως βοήθεια στην χαροκαμένη μάνα.

Οι οργανωτές του εράνου κατάφεραν να αποδεσμεύσουν το ποσό και μόλις το GoFundMe λάβει το e-mail της αδελφής της θα εκδώσει επιταγή αξίας $23.886,00 (παρακρατήθηκαν $766,92).

Παράλληλα, τόνισαν ότι θα καλύψουν και τα έξοδα για την μεταφορά των προσωπικών αντικειμένων της εκλιπούσης στην ιδιαίτερη πατρίδα και ότι μετά το πέρας της διαδικασίας θα ανακοινώσουν στον «Εθνικό Κήρυκα» τον πλήρη απολογισμό και τα ονόματα των ομογενών που συμμετείχαν στον έρανο.

 

Βρέθηκε 20 μέρες μετά το θάνατό της

Υπενθυμίζεται ότι η 37χρονη Εστία Ζαφειράκη είχε βρεθεί νεκρή στο διαμέρισμά της στο Λονγκ Αϊλαντ Σίτι, 20 ημέρες από την ημέρα του θανάτου. Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης το 1980, έμενε στη Νέα Υόρκη και εργαζόταν ως εικαστικός καλλιτέχνης.

Σύμφωνα με το βιογραφικό της σημείωμα αποφοίτησε από το Τμήμα Επικοινωνίας και Γραφιστικού Σχεδίου του διάσημου Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, ενώ προηγουμένως είχε αποφοιτήσει από το Κολέγιο Βακαλό στην Αθήνα.

ΡεπορτάζΜατθαίος Καπετανάκης για το neakriti