«Δεν εκβιαζόμαστε» διακήρυξαν χιλιάδες κόσμου στο Σύνταγμα και σε δεκάδες άλλες πόλεις

Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα αλλά και κεντρικά σημεία πολλών άλλων πόλεων στην Ελλάδα διαδηλώνοντας την συμπαράστασή τους στις διακηρυγμένες θέσεις με τις οποίες η κυβέρνηση έχει μεταβεί στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η διαδήλωση διοργανώθηκε μέσα από το Facebook και έχει κεντρικό σύνθημα ««Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε βήμα πίσω στους εκβιασμούς».  Ανάμεσα στα πανώ και στα πλακάτ που κρατούσε το πλήθος, το οποίο σύμφωνα με τους διοργανώτες εκτιμάται ότι ξεπέρασε τις 15.000,  ξεχωρίζουν τα συνθήματα «Σεισάχθεια», «Δεν χρωστάμε- Δεν πληρώνουμε», «Η Ευρώπη ανήκει στους Έλληνες, «Ψηλά το κεφάλι, ούτε βήμα πίσω».

Στη συγκέντρωση συμμετείχε και μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ το οποίο κάποια στιγμή πραγματοποίησε πορεία στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα από όπου και διαλύθηκε.

Ειρηνική συγκέντρωση πολιτών, με αίτημα “την έξοδο από τη λιτότητα και τα μνημόνια”, και με στόχο την έκφραση αλληλεγγύης στις ελληνικές θέσεις, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους, πραγματοποιήθηκε επίσης στο Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη.  Οι συγκεντρωμένοι φώναξαν συνθήματα ενάντια στα μνημόνια και την λιτότητα. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η γ΄αντιπρόεδρος της Βουλής, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία της Τρίπολης, στα Περιβολάκια της Κορίνθου, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας, αλλά και στις υπόλοιπες πόλεις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου, δηλώνοντας εμπράκτως τη στήριξής τους στην κυβέρνηση. Και στις πόλεις αυτές πολίτες κάθε ηλικίας αψήφησαν το τσουχτερό κρύο. Το θερμόμετρο έδειχνε -2 βαθμούς στο κέντρο της Τρίπολης. Συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και σε όλες τις πόλεις της Ηπείρου,  όπου παρά τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πλήθος κόσμου κατέκλυσε τις κεντρικές πλατείες των Ιωαννίνων, της Πρέβεζας, της Ηγουμενίτσας και της Άρτας. Συγκέντρωση υπέρ των θέσεων της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, στην πλατεία Ελευθερίας. Το ψύχος και η βροχή δεν εμπόδισε τους Ηρακλειώτες να πάρουν μέρος μαζικά και δυναμικά στο συλλαλητήριο. Εκατοντάδες πολίτες από τα Χανιά διαδήλωσαν στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στην εκδήλωση με πανό και μικροφωνική συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι της ΕΡΑ Χανίων διεκδικώντας την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Τη συμπαράστασή τους εκφράζουν, με εκπροσώπους τους και οι Ισπανοί του κόμματος των Podemos, Κούρδοι και Σύροι πρόσφυγες.

Ανάλογες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν και στο Παρίσι, την Κύπρο, την Φρανκφούρτη, έξω από το κτήριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και σε ευρωπαϊκές πόλεις. «Ήρθε η ώρα να φοβηθούν αυτοί και να ακούσουν δυνατά τη φωνή μας. Επιλέγουμε την αξιοπρέπεια και ζητάμε για εμάς και τους λαούς όλης της Ευρώπης μια μεγάλη ανάσα αλλαγής. Καλούμε όλους τους λαούς της Ευρώπης να δείξουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στον αγώνα του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης για μια Ευρώπη της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης. Θα νικήσουμε!», αναφέρει το κάλεσμα για τις συγκεντρώσεις.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαιρέτισε τις συγκεντρώσεις με ανάρτηση στο twitter όπου ανέφερε «στις πόλεις της Ελλάδας & της Ευρώπης ο λαός δίνει τη μάχη της διαπραγμάτευσης. Είναι η δύναμή μας».. «Στο Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής δεν διαπραγματεύεται μόνη της η ελληνική κυβέρνηση αλλά μαζί με τα 10.000.000 των Ελλήνων πολιτών. Η ελπίδα έδιωξε τον φόβο» σχολίασε με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.