Εξαφάνιση τριών ανήλικων παιδιών από χώρο φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός σήμανε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όταν τρία παιδιά, Κούρδοι από το Ιράκ, εξαφανίστηκαν από χώρο φιλοξενίας ανηλίκων της οργάνωσης “Άρσις”. Άμεσα κινητοποιήθηκαν η Αστυνομία, η εισαγγελία ανηλίκων και το “Χαμόγελο του Παιδιού”΄.

Ειδικότερα στις 7 Φεβρουαρίου εξαφανίστηκε ο 16χρονος Mohamed και τρεις μέρες μετά, εξαφανίστηκαν τα αδέρφια, Seristian, 5 ετών, και Helan, 10 ετών.

“Τα παιδιά είχαν εντοπισθεί, σε διαφορετικές μέρες, στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, απ΄όπου προσπαθούσαν να διαφύγουν στη Γερμανία, συνοδεία διακινητών οι οποίοι συνελήφθησαν. Στις 6 Φεβρουαρίου μεταφέρθηκαν στις δομές φιλοξενίας ανηλίκων της “Άρσις” και μόλις την επόμενη μέρα, ο 16χρονος έφυγε”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του ξενώνα ανήλικων προσφύγων, Ίριδα Πανδίρη.

Η ίδια ανέφερε ότι οι γονείς από τα δύο αδέρφια βρέθηκαν στην Αθήνα, ενώ ο αδερφός του 16χρονου εντοπίστηκε στην Γερμανία, απ’ όπου και ταξίδεψε ως τη Θεσσαλονίκη για να τον δει.

Η κα Πανδίρη επισήμανε ότι “στην αστυνομία, έχουν κατατεθεί όλα τα στοιχεία ταυτότητας των συγγενών των παιδιών, αλλά έχουν εξαφανισθεί και αυτοί”, τονίζοντας πως οι “εξαφανίσεις” συμβαίνουν συχνά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε σχετικά ότι “επιλέγουν να φύγουν από την Ελλάδα με τους δικούς τους τρόπους και να ακολουθήσουν τα δικά τους δίκτυα γιατί δε νοιώθουν εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές”.

Να σημειωθεί πως μόλις εντοπίσθηκαν οι συγγενείς των παιδιών η “Άρσις” ακολούθησε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τις οικογενειακές επανενώσεις.

 

789018_11660