Bild: Εδώ κρύβουν οι Έλληνες τα λεφτά τους

Σε ένα “βιωματικό” ρεπορτάζ, σαν αυτά που μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια, η Bild φωτογραφίζει τις “κρυψώνες” στις οποίες έχουν καταχωνιάσει οι Έλληνες τις οικονομίες που έχουν αποσύρει από τις τράπεζες, καθώς – όπως υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα – έχουν χάσει πια την εμπιστοσύνη τους.

Στο ρεπορτάζ, εκτός από το φωτογραφικό υλικό με τις κρυψώνες, φιλοξενούνται και μαρτυρίες καταθετών που εμπιστεύονται περισσότερο τις … γλάστρες και τα μπουκάλια από την τράπεζα.

Η 53χρονη Δήμητρα, όταν κλιμακώθηκε η κατάσταση ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αθήνα και άρχισαν οι συζητήσεις για το Grexit, πήγε στην τράπεζα. Είχε οικονομίες 10.000 ευρώ και άρχισε να «σηκώνει» τα χρήματα, παίρνοντας 1.000 ευρώ κάθε ημέρα. «Είμαι σίγουρη ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία. Για αυτό τα χρήματά μου είναι ασφαλή στο σπίτι», είπε στη γερμανική εφημερίδα, σύμφωνα με την οποία, τα 8.000 ευρώ κατέληξαν σε μία κρυψώνα ανάμεσα σε μπουκάλια και ποτήρια και άλλα 2.000 ευρώ σε μαξιλάρι. «Αν γίνει το Grexit, μπορεί να έχανα τα λεφτά μου στις τράπεζες, αλλά εδώ είναι ασφαλή», συμπληρώνει η ίδια, ενώ σε ερώτηση για τους διαρρήκτες απαντά ότι έχει καλό συναγερμό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η 83χρονη συνταξιούχος, η Άννα, η οποία κρύβει πλέον σε μία γλάστρα στο σπίτι της 32.000 ευρώ. «Δεν μπορεί να τα βρει ένας διαρρήκτης. Είναι πολύ καλή κρυψώνα», λέει στην Bild και τονίζει πως δεν πρόκειται να επιστρέψει τις οικονομίες της στην τράπεζα. «Ο,τι κι αν λέει η κυβέρνηση, έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου», εξηγεί.

Ωστόσο, την ίδια λογική φαίνεται πως ασπάζονται και πολίτες νεώτερης ηλικίας. Ο Γιάννης, 32χρονος DJ, σήκωσε από την τράπεζα τα τελευταία 2.000 ευρώ που διέθετε και τα έκρυψε σε ντουλάπι της κουζίνας. «Είναι άδικο αυτό που μας κάνει η ΕΕ. Αυτός ο πανικός παραλύει τη χώρα μας», δηλώνει στην Bild.

Το δημοσίευμα να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι δισεκατομμύρια πλέον συσσωρεύονται σε ελληνικά σπίτια, με τα «χτυπήματα» των διαρρηκτών να πληθαίνουν. Δεν μπορεί να μην σκεφτεί κανείς, ωστόσο, ότι μετά από αυτό το δημοσίευμα δεν αποκλείεται να αυξηθούν περαιτέρω…

lefta2

lefta3

lefta4

lefta1