«Διάθεση» συνεργασίας από τον Όσβαλντ που προσπαθεί να «θυμηθεί» ονόματα και λογαριασμούς

Πρόθυμος να «προσπαθήσει να θυμηθεί» και να εντοπίσει λίστες με ονόματα πελατών του, δήλωσε στις διαδοχικές απολογίες του ενώπιον των ανακριτών που χειρίζονται τις υποθέσεις διαφθοράς την Τετάρτη ο τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.  Αν και δεν έχει πει ακόμη κάτι συγκεκριμένο, δικαστικές πηγές εκτιμούσαν ότι ο Γαλλο-ελβετός τραπεζίτης, που είναι «πρόσωπο κλειδί» στις διαδρομές του μαύρου χρήματος της Siemens αλλά και στην υπόθεση των εξοπλιστικών «δείχνει διάθεση συνεργασίας» αν και επιμένει να αρνείται κάθε κατηγορία σε βάρος του.  Δηλώνει, παραταύτα, έτοιμος να «θυμηθεί» και να προσκομίσει στοιχεία με ονόματα και λογαριασμούς από το προσωπικό του αρχείο για την περίοδο που διερευνούν οι ανακριτές.

Προς το παρόν τον μοναδικό που«δίνει» ο Όσβαλντ είναι ο υφιστάμενός του, Φάνης Λυγινός, ο οποίος επίσης καταζητείται και έχει εκδοθεί σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης, καθώς υποστηρίζει ότι ήταν ο μοναδικός που γνωρίζει το ελληνικό τοπίο και τις όποιες επαφές στην ημεδαπή τις διατηρούσε αυτός. Μιλώντας για λίγα λεπτά, έξω από τα δικαστήρια με το «Βήμα», ο Όσβαλντ δήλωσε ότι νιώθει «εξιλαστήριο θύμα που εγκλωβίστηκε σε μια πολιτική παγίδα» στο πλαίσιο της οποίας του αποδίδεται ο πιο σκοτεινός ρόλος στις υποθέσεις των εξοπλιστικών και της Siemens που διερευνά η ελληνική Δικαιοσύνη. Ο Όσβαλντ επιμένει ότι ο ρόλος του είναι αμιγώς εκτελεστικός και αρκείται στο να χαρακτηρίζει τον Αντώνη Κάντα πελάτη της τράπεζας. Αρνείται ότι διαθέτει λίστα-πελατολόγιο ισχυρών προσώπων, διέψευσε μάλιστα ότι είπε πως διαθέτει λίστα ο συνεργάτης του Φ. Λυγινός, ενώ ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε την παράνομη προέλευση του χρήματος που διακινούσε.

Ο Όσβαλντ κατέθεσε πρώτα στον ανακριτή διαφθοράς Ν. Τσιρώνη, ο οποίος με τη συνδρομή του επίκουρου ανακριτή  Χριστόφορου Μάρκου ζήτησε πληροφορίες από τον Οσβαλντ για την υπόθεση προμήθειας των αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία Wegmann, υπόθεση για την οποία βαρύνεται με την κατηγορία του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αφού ολοκλήρωσε την επτάωρη απολογία του στον κ. Τσιρώνη ο Όσβαλντ τέθηκε ενώπιον της ανακρίτριας διαφθοράς κυρίας Βασιλικής Μπράτη, η οποία διερευνά την υπόθεση προμήθειας ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericsson και τη βραζιλιάνικη Embraer.

Την Τρίτη, κατέθεσε επί πέντε ώρες ως μάρτυρας στον ανακριτή διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή για την μία από τις τέσσερις υποθέσεις διακίνησης και νομιμοποίησης παράνομων αμοιβών (μίζες) στις οποίες εμπλέκεται, την υπόθεση της προμήθειας των αντιαεροπορικών ASRAD από την γερμανική εταιρεία ATLAS.. Ο Όσβαλντ συνελήφθη στο Αμπού Ντάμπι μετά από ενεργοποίηση εντάλματος σε βάρος του που εξέδωσε ο Εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής και εκτελέστηκε από την Ιντερπόλ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών για τις υποθέσεις διαφθοράς κρατικών αξιωματούχων, ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, στέλεχος στην γερμανική Dresden Bank και στη συνέχεια στην γαλλική τράπεζα BNP PARISBAS, όπως και ο υφιστάμενός του, κατηγορούμενος στις ίδιες υποθέσεις Ελληνο-ελβετός Φάνης Λυγινός (τον οποίο επίσης καταζητούν οι ελληνικές αρχές), φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στο «ξέπλυμα» μεγάλων χρηματικών ποσών που δόθηκαν για συμβάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. Τα ποσά αυτά φαίνεται ότι δια μέσου ελβετικών τραπεζών και offshore εταιρειών κατέληγαν σε φορολογικούς παραδείσους.

Έχει, ήδη, παραπεμφθεί, επίσης, να δικαστεί με τους συγκατηγορουμένους του για δύο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς, που αφορούν τη σύμβαση 8002 του ΟΤΕ με τη SIEMENS και την προμήθεια των υποβρυχίων. Επίσης, υπάρχουν αρκετά στοιχεία που τον εμπλέκουν στο μεγάλο σκάνδαλο της Siemens, καθώς φέρεται να είναι ο άνθρωπος που πήρε «βαλίτσες» με χρήματα από τον πρώην γενικό διευθυντή της Siemens Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος, επίσης, εμπλέκεται στο ίδιο σκάνδαλο και είναι προφυλακισμένος. Μάλιστα, η σύνδεση του Όσβαλντ, με τον Μαυρίδη, και τον Λυγινό, έριξε φως και στην εμπλοκή του πρώην γενικού διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, ο οποίος κατηγορείται ότι έλαβε 500.000 ευρώ «μίζα» για την αγορά του πυραυλικού συστήματος Cornet.