Foreign Policy: Η Ελλάδα μπήκε με ψεύτικα νούμερα στην ευρωπαϊκή «οικογένεια»

Μια ιστορική αναδρομή στην πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τα χρόνια της ΕΟΚ, κάνει το αμερικανικό Foreign Policy, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα οδηγήθηκε στο αδιέξοδο. Σε άρθρο της που φέρει τον τίτλο «Πώς η Ελλάδα έπεσε στην παγίδα της Ευρωζώνης», η αρθρογράφος Ντέμπορα Σπαρ χρησιμοποιεί το παράδειγμα μιας τυπικής ελληνικής οικογένειας που είδε μέσα σε αυτά τα χρόνια να ανεβαίνει το βιοτικό επίπεδό της και ξαφνικά να βρίσκεται χρεοκοπημένη.

«Είναι εύκολο, εκ των υστέρων, να κατηγορήσεις τους Έλληνες για τον δανεισμό και τις δαπάνες τους που ήταν πολλές. Ωστόσο, η πηγή του θανάτου για την Ελλάδα πηγαίνει πιο πέρα από τη δική της κακή συμπεριφορά και την σκληρή λιτότητα που οι άλλοι Ευρωπαίοι της επιβάλλουν. Για να το θέσω ωμά, η Ελλάδα δεν έπρεπε από την πρώτη στιγμή να μπει στην Ε.Ε., αλλά τώρα έχει παγιδευτεί», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει, η Ελλάδα μπήκε με ψεύτικα νούμερα στην ευρωπαϊκή «οικογένεια», ενώ από τότε είχε βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα όπως η είσπραξη των φόρων και η γραφειοκρατία, προβλήματα που εξακολουθεί να μην αντιμετωπίζει. «Από οικονομικής άποψης, η Ελλάδα έχει μικρής σημασίας για την Ευρώπη. Ακόμη και αν χρεοκοπήσει συνολικά στο χρέος της, οι ζημίες των εταίρων δεν θα είναι πολύ μεγάλες. Πολιτικά, όμως, η χώρα παραμένει κλειδί για την Ε.Ε. και με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, απειλείται η νεοφιλελεύθερη συναίνεση στην ήπειρο».

“Αν δεν υπάρξει διέξοδος για την Ελλάδα, τότε δεν θα υπάρξει για κανέναν”, αναφέρει το άρθρο και εξηγεί πως ο καταστατικός όρος της Ε.Ε. είναι η παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας (ή, έστω, μέρους της) από πλευράς των κρατών για τη δημιουργία μιας υπερεθνικής αρχής. Αυτό δημιούργησε ένα σχήμα δίχως διέξοδο, αφού δεν υπάρχει η επιλογή εξόδου από το ευρώ. Για να το κάνει αυτό η Ελλάδα, τονίζει το Foreign Policy, θα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή, αλλά αν το κάνει τώρα αυτό το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό.

Τέλος, η αρθρογράφος καταλήγει, λέγοντας ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των δανειστών, ή και ανάμεσα στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι προσωπικός.

Απλώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το πρόβλημα της Ευρωζώνης έγκειται στο ότι πρέπει να συνεχίσει να τηρεί μια πολιτική απόφαση που ελήφθη πριν αρκετές δεκαετίες για το όραμα της ενωμένης Ευρώπης, ένα όραμα που δεν θα εξαρτάται ποτέ από τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών.