Διάψευση Τσακαλώτου για το δημοσίευμα της FAZ περί συζήτησης για νέο πακέτο διάσωσης

Διέψευσε ότι έκανε λόγο για νέο πακέτο διάσωσης στην συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Εξωτερικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης αναφέρει όσον αφορά στο δημοσίευμα της FAZ: «Διαψεύδω ότι στη συνέντευξη μου στη FAZ 27.5.15 έκανα λόγο για πακέτο διάσωσης. Το μόνο που είπα είναι αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας, στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist [15.5.15] ότι δηλαδή η ελληνική κυβέρνηση θέλει μία ενιαία λίστα προαπαιτουμένων και για την τρέχουσα συμφωνία και για την συμφωνία που θα ακολουθήσει μετά την πρώτη Ιουλίου. Tίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.»

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας εμφανίζει τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει ότι «οι συνομιλίες με τους εταίρους περιλαμβάνουν, όχι μόνο τους όρους για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, αλλά και τις προϋποθέσεις για πρόσθετη βοήθεια». Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, είναι η πρώτη φορά που ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος από την Αθήνα παραδέχεται ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται και ένα τρίτο πακέτο διάσωσης.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της γερμανικής FAZ, οι συζητήσεις δεν αφορούν πλέον μόνο την ολοκλήρωση του σημερινού, δεύτερου προγράμματος και τις εκκρεμείς δόσεις του δανείου, αλλά και σε ένα επόμενο πακέτο για τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας.

«Οι δύο διαπραγματευτικές διαδικασίες έχουν πλέον ενωθεί», δήλωσε ο νέος διαπραγματευτής για την ελληνική κυβέρνηση με τους πιστωτές, Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα λίγο πριν την αναχώρησή του για ένα νέο γύρο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε επίσης και την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει συμφωνία. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο θα υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες» .

Όπως σημειώνει η γερμανική FAZ, ο κ. Τσακαλώτος ήταν παρών όταν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Ρίγα και πιστεύει ότι η κ. Μέρκελ ήθελε σίγουρα μια λύση. «Νομίζω ότι η Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ είναι πεπεισμένοι ότι ένα Grexit οικονομικά και στρατηγικά θα ήταν κακό», είπε ο Τσακαλώτος. «Εάν η Ευρώπη χάνει μέλη, αυτό θα αποδυναμώσει τη θέση της Μέρκελ στον υπόλοιπο κόσμο».

Άλλος Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις παρότι δεν υπάρχει συμφωνία σε ορισμένα θέματα.