Τσίπρας: Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σήμαινε και την αρχή του τέλους της

Μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σήμαινε την αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στην συνέντευξή του ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να απειλήσει ή να τρομάξει κανέναν και επεσήμανε ότι «η Ελλάδα παίρνει δάνεια και δεν της χαρίζονται χρήματα» την ώρα που η Γερμανία έχει κερδίσει από τα δάνεια αυτά 360 εκατ. ευρώ.

Κληθείς να σχολιάσει αν η ελληνική χρεοκοπία θα είναι και αποτυχία του ευρώ, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι θα αποτελέσει την αρχή του τέλους της Ευρωζώνης και διερωτήθηκε ότι «αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης δεν καταφέρει να επιλύσει ένα πρόβλημα μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει το 2% της οικονομίας της, τότε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές για χώρες με μεγαλύτερα προβλήματα όπως η Ισπανία και η Ιταλία;».

Σύμφωνα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν τότε το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτό «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να αποτύχουν οι συνομιλίες».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με εγωιστικό τρόπο απεναντίας, όπως είπε, «συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Αν βγει κάτι καλό για την Ελλάδα από αυτές τις διαπραγματεύσεις – όπως η χαλάρωση της λιτότητας- τότε ανοίγει ο δρόμος για όλους. Αυτός είναι ο λόγος που οι χώρες ειδικά της Νότιας Ευρώπης θα πρέπει να στηρίξουν την ελληνική πρόταση».

Αναφερόμενος στην αυριανή συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Τσίπρας εκτίμησε ότι θα τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την συμφωνία και ξεκαθάρισε ότι “θέλουμε να δώσουμε ένα οριστικό τέλος στο πρόβλημα του χρέους και όχι να ανακυκλώνεται το ίδιο πρόβλημα κάθε 6 μήνες”.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι δεν «βλέπει» ούτε επιθυμεί ακόμα μία εκλογική αναμέτρηση ακόμα και αν δεν υπάρξει στο τέλος συμφωνία λέγοντας με νόημα ότι «αναλάβαμε καθήκοντα πριν από 3 μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουμε αυξήσει την επιρροή μας».