Ο Γερμανικός Τύπος για την Ελλάδα

H γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» αναφέρεται στο σενάριο που έφερε στο φως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ότι αποτυχία των συνομιλιών θα σήμαινε την αρχή του τέλους για το ευρώ.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την άποψη αυτή όχι ιδιαίτερα πρωτότυπη, καθώς αυτό το θεωρούν ως ένα πραγματικό κίνδυνο οι περισσότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί. Αναφέρεται ότι αυτό το φόβο θέλει να κεφαλαιοποιήσει ο Τσίπρας ποντάροντας στο γεγονός ότι οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορούν να κάνουν τίποτε άλλο παρά να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ελλάδα με δισεκατομμύρια.

Η Deutsche Welle τονίζει ότι στο δράμα του ελληνικού χρέους η Γερμανία και η Γαλλία χάνουν την υπομονή τους με την Αθήνα, ενώ χαρακτηρίζει αβέβαιη την κατάληξη της προγραμματισμένης συνάντησης κορυφής. Επικαλείται επίσης πηγές από την ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι ελληνικές προτάσεις δεν είναι ακόμα επαρκείς.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και η εφημερίδα Die Zeit, η οποία αναφέρει ότι η πίεση προς την Ελλάδα ενόψει πιθανής συνάντησης κορυφής αυξάνει, καθώς και ότι στις Βρυξέλλες είναι απογοητευμένοι με τους Έλληνες. Σχετικά με τη συνάντηση μεταξύ Μέρκελ, Ολάντ και Τσίπρα, η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι θα μπορούσε να αποτύχει.

Η Bild κάνει λόγο για το ενδεχόμενο νέας ψηφοφορίας στο γερμανικό κοινοβούλιο για την ελληνική βοήθεια, η οποία όμως θα μπορούσε να θέσει σε δοκιμασία την Καγκελάριο Μέρκελ. Και αυτό, διότι ολοένα και περισσότεροι χριστιανοδημοκράτες βουλευτές ομολογούν ανοιχτά ότι δεν θα υποστηρίξουν πλέον την ακολουθούμενη πορεία υπέρ της Ελλάδας.