Διεθνής Τύπος: «Αποικία» και «φρίκη»...

Με όρους «κατοχής» και «εισβολής» περιγράφει τις δραματικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες ο ιταλικός Τύπος, ενώ για «φρίκη» κάνει λόγο ακόμη και ο γερμανικός!

«Ελλάδα, αποικία της Ευρώπης», είναι ο τίτλος της  «Il Fatto Quotidiano» που επισημαίνει στο  πρωτοσέλιδό της ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης κινούνται πλέον στη γερμανική γραμμή, καταδιώκοντας τον Τσίπρα.

ιταλ1

«Η Γερμανία εισβάλλει στην Ελλάδα», επισημαίνει η Il Giornale και προσθέτει ότι η στάση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αποτελούν «σφαλιάρα στο δημοψήφισμα».

ιταλ2

Ο τίτλος της «La Stampa» προειδοποιεί ότι απομένουν λίγες ώρες για να σωθεί η Ελλάδα και κάνει ειδική αναφορά στο τελεσίγραφο του Eurogroup.

ιταλ3

Ο σημερινός Guardian κυκλοφορεί έχοντας στο πρωτοσέλιδό του τον τίτλο «Η Ευρώπη εκδικείται τον Τσίπρα».

Και στο πρωτοσέλιδο των Financial Times όμως δεσπόζει ο τίτλος «Αβέβαιο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη καθώς η Γερμανία εντείνει την πίεση».

Την ίδια ώρα η γαλλική Liberation στέλνει μήνυμα στην Γερμανία και γράφει στον τίτλο της «Τι παιχνίδι παίζει η Γερμανία;».

Σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας, ο δημοσιογράφος του Guardian, Ιαν Τρέινορ, περιγράφει το σκληρό χτύπημα που υπέστη ο Έλληνας πρωθυπουργός από τους εταίρους του για να αναγκαστεί να προχωρήσει στην ψήφιση των μέτρων που απαιτούνται ώστε να διασωθεί η χώρα.

Σύμφωνα με τον Τρέινορ, που επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίου αξιωματούχου, ο Αλέξης Τσίπρας υπέστη «εικονικό πνιγμό» ώστε να πιεστεί και να δεχθεί το πακέτο μέτρων που επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Κατάλογο με φρικαλεότητες χαρακτηρίζει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» τα μέτρα τα οποία ζητεί το Eurogroup να κάνει αποδεκτά η Ελλάδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα το κείμενο που βάζει στο τραπέζι το Eurogroup αποτελείται από τα εξής τρία μέρη:

– Τα πρώτα μέτρα θα πρέπει να περάσουν ως την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου να αποκατασταθεί η «εμπιστοσύνη» των εταίρων. Αυτά περιλαμβάνουν τις αλλαγές στο ΦΠΑ και το ασφαλιστικό σύστημα. Επιπλέον, ζητείται μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και πλήρης ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής αρχής ΕΛΣΤΑΤ .

Δεύτερον: Ακολουθεί μια σειρά αιτήματα, τα οποία πρέπει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση πριν από τις διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα διάσωσης.

Τρίτον, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις οικονομικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια που θα διαρκεί το πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να απαντηθεί και το ερώτημα για το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα του χρέους της χώρας.

Πηγή: «Πρώτο Θέμα»