«Η συμφωνία θα οδηγήσει σε συνέχιση της χρεοδουλοπαροικίας»

Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν γιατί οι δανειστές δεν συζήτησαν το δημόσιο χρέος δήλωσε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Αντί να προτάξουμε την αναδιάρθρωση του χρέους, κάνουμε ακριβώς το αντίθετο με συγκεκριμένη πολιτική των δανειστών και του κ. Σόιμπλε σημείωσε και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια τοξική υπόσχεση χρηματοδότησης που δεν αντέχουν στο φως της οικονομικής κριτικής.

Είναι επαίσχυντη η πρόβλεψη για την ΕΛΣΤΑΤ υπογράμμισε ο κ. Βαρουφάκης και κάλεσε τους βουλευτές να αναρωτηθούν αν αυτή η συμφωνία είναι οικονομικά βιώσιμη. Μπορούμε να φανταστούμε αν υπάρχει η πιθανότητα βιωσιμότητας; «Θεωρώ ότι με τα συγκεκριμένα μέτρα και τα 6 δισ. πλεόνασμα τα επόμενα 3-4 χρόνια, δεν την κάνουν βιώσιμη. Όλα θα εξαρτηθούν από την αναδιάρθρωση του χρέους» τόνισε.

« Δυστυχώς για άλλη μια φορά μας πηγαίνουν για αναδιάρθρωση μετά την αποτυχία του προγράμματος. Η συμφωνία θα οδηγήσει σε συνέχιση της χρεοδουλοπαροικίας» δήλωσε.

Και πρόσθεσε: «Τα ποσά από τον ESM αποκλείουν την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ βρισκόμαστε προ απειλής να μην υπάρξει τελικά συμφωνία με τον ESM, λόγω και της στάσης -ανακοινώσεων του ΔΝΤ.  Οι ισχυροί απαίτησαν όρους που δεν είχαν δικαίωμα να απαιτήσουν. Έχουμε μια νέα Συνθήκη των Βερσαλλιών. Εμείς μαζί με τον Ευκλείδη προτείναμε στα Eurogroup μια συμφωνία-γέφυρα μαζί με την καγκελαρία για να απομονωθεί ο Σόιμπλε».

«Η Τρόικα σε συνεργασία με Σόιμπλε καιροφυλακτούσε για να επιστρέψει στην Ελλάδα η καταστροφική σαφήνεια των μνημονίων. Τιμωρητική λόγω του δημοψηφίσματος. Θα μείνουμε ενωμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Πηγή: Βήμα