Στρωμένος με "αγκάθια" ο δρόμος της κυβέρνησης για συμφωνία

Ανοιχτά παραμένουν ορισμένα καυτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών με στόχο να επιτευχθεί έως τις 18 Αυγούστου η πολυπόθητη συμφωνία που θα δώσει την δυνατότητα να απεγκλωβιστεί η πρώτη μεγάλη δόση του νέου δανείου προκειμένου να καλυφθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Αυγούστου. Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι μεταξύ των δύο πλευρών επικρατεί αισιοδοξία αν και ο στόχος παραμένει δύσκολος.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μετά τη συνάντηση που είχε μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών Γ. Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να τελειώσουν όλα μέσα στην εβδομάδα». Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα έως τις 18 Αυγούστου θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το νέο Μνημόνιο από το ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ μέχρι τότε μπορεί να το έχουν ψηφίσει και τα άλλα εθνικά Κοινοβούλια της Ευρωζώνης, υπό την αίρεση ότι θα το πράξει εγκαίρως και το ελληνικό.

Από το δεύτερο γύρο συνομιλιών που είχαν χθες οι κ. Τσακαλώτος και Γ. Σταθάκης με τους επικεφαλής των δανειστών φάνηκε ότι υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις που θα πρέπει να «γεφυρωθούν». Ωστόσο μετά τη χθεσινή συνάντηση ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι η διαπραγμάτευση εξελίσσεται «ίσως λίγο καλύτερα από ό,τι περίμενα».

Την ίδια ώρα η εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα, υποστήριξε πως είναι «φιλόδοξος», αλλά και «ρεαλιστικός» ο στόχος της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του νέου προγράμματος πριν από τις 20 Αυγούστου. «Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και η εντατική εργασία συνεχίζεται», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η «εποικοδομητική συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» επιτρέπει την πρόοδο με «ταχείς ρυθμούς».

Μάλιστα όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στους θεσμούς, η ελληνική πλευρά «εμφανίζεται εξαιρετικά συνεργάσιμη». Αξιωματούχος της Ευρωζώνης υποστήριξε ότι «οι Έλληνες τώρα δουλεύουν πραγματικά» και εκτίμησε ότι «ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή στους υπουργούς του να συνεργαστούν πλήρως».

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα είναι καλά προετοιμασμένη και όλοι οι ουσιαστικοί τομείς έχουν καλυφθεί σε μεγάλο βαθμό, όπως η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, οι ιδιωτικοποιήσεις, το εργασιακό, οι μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο και η δημοσιονομική πολιτική.

Σήμερα το πρωί οι κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα έχουν νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών, ενώ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθούν το απόγευμα το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και θέματα Δικαιοσύνης. Η σημερινή συνάντηση των δυο υπουργών με τους δανειστές είναι κρίσιμη καθώς θα γίνει συνολική αποτίμηση και αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σημαντικά ζητήματα όπως:

1. Αποκρατικοποιήσεις: «Αγκάθι» παραμένει η δημιουργία και λειτουργία του νέου Ταμείου που θα διαχειρίζεται δημόσια περιουσία αξίας 50 δισ. ευρώ. Υπάρχουν νομικά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν, με τον κ. Τσακαλώτο να παραδέχεται ότι διαπιστώνονται αποκλίσεις με τους δανειστές, οι οποίες όπως εκτίμησε μπορούν να γεφυρωθούν.

2. Δημοσιονομικά: Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο οι δύο πλευρές δεν έχουν οριστικοποιήσει τη νέα κοινή τους πρόβλεψη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας φέτος. Πάντως, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, προβλέπεται συρρίκνωση του ΑΕΠ για το τρέχον έτος κατά 2,5%-3%, τουλάχιστον. Η πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα δεν υφίσταται και πλέον τα τεχνικά κλιμάκια των δύο πλευρών εργάζονται ώστε να προσδιορίσουν το μέγεθος του πρωτογενούς ελλείμματος, το οποίο εκτιμάται ότι θα κινηθεί στο 1% του ΑΕΠ.

3. «Κόκκινα δάνεια»: Χθες ο κ. Σταθάκης παρουσίασε την ελληνική πρόταση και έγινε μία γενική συζήτηση, αλλά απομένουν οι τελικές λεπτομέρειες που πρέπει να καθοριστούν.