Η κυβέρνηση επιδιώκει υπογραφή συμφωνίας πριν από τις 20 Αυγούστου

Μέσα στα πλαίσια ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία μεταξύ Αθήνας και δανειστών καλείται να κινηθεί η κυβέρνηση. Μέχρι την Πέμπτη 13 Αυγούστου, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ψηφίσει το νέο μνημόνιο και το νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να εκταμιευτεί η πρώτη δόση του προγράμματος έως τις 20 Αυγούστου και να μη χρεοκοπήσει εκείνη την ημέρα η χώρα έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η πίεση που υπάρχει ώστε όλα να έχουν τελειώσει μέχρι τις 13 Αυγούστου είναι επειδή στις 14 του μήνα θα πρέπει το φιλανδικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία. Πάντως, αν οι δύο πλευρές δεν προλάβουν την προθεσμία της 13ης Αυγούστου, τότε θα επιδιωχθεί να κλείσει η συμφωνία μέχρι τις 18 του μήνα, αλλά σε αυτό το ενδεχόμενο έρχεται πιο κοντά το σενάριο του Βερολίνου περί παροχής νέου δανείου γέφυρας, αντί της εκταμίευσης της πρώτης δόσης του προγράμματος. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει νέα προαπαιτούμενα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί σε ποσοστό 90%.

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”, για να κλείσει η συμφωνία υπάρχουν πέντε σταθμοί:

1. Σήμερα συνεδριάζουν οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης (ΕFC), όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση θα εξεταστεί το προσχέδιο του νέου μνημονίου.

2. Εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να αποσταλεί το προσχέδιο αυτό στην κυβέρνηση, ώστε να το αξιολογήσει, να προχωρήσει στις παρατηρήσεις που έχει να κάνει και να επιδιωχθεί η οριστικοποίησή του μέχρι τη Δευτέρα – Τρίτη.

3. Στις 13 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα πρέπει να ψηφίσει τόσο το νέο μνημόνιο, όσο και το πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που απαιτούνται για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του προγράμματος.

4. Στις 14 του μήνα θα συγκληθεί το Eurogroup για να αξιολογήσει την κατάσταση και επί της ουσίας να δώσει το τυπικό «ΟΚ» στο νέο μνημόνιο, ώστε να ψηφιστεί και από τις άλλες χώρες.

5. Έως τις 18 Αυγούστου θα πρέπει τα Κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης να έχουν εγκρίνει με τη σειρά τους το νέο μνημόνιο. Εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αυτό, τότε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα εκταμιεύσει έως τις 20 Αυγούστου την πρώτη δόση του προγράμματος.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι «σφιχτό, αλλά υλοποιήσιμο», ενώ δεν αποκλείουν ως ύστατη εναλλακτική την ψήφιση του Μνημονίου στις 18 Αυγούστου. Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα επιδιώκει η πρώτη δόση να φθάσει έως και τα 24 δισ. ευρώ. Για την εκταμίευση της δόσης αυτής, θα πρέπει να έχει ψηφιστεί και νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει στο 90% των προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να ψηφιστούν. Το υπόλοιπο 10%, που δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, αφορά:

• Τις αλλαγές στη φορολόγηση των αγροτών. Ενδεχομένως σε αυτήν τη φάση να προχωρήσει μόνο η αλλαγή στο diesel των αγροτών ή ακόμα και κάποια τροποποίηση.

• Το ποια μέτρα από την εργαλειοθήκη ΙΙ του ΟΟΣΑ θα ψηφιστούν τώρα.

• Τα επαγγέλματα που θα απελευθερωθούν (π.χ. μηχανικοί).

• Την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων που καταβάλλονται υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων.

• Το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.

Είναι σαφές ότι δίνεται έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι στα δημοσιονομικά μέτρα, σε αυτήν τη φάση της διαπραγμάτευσης. Πέραν των παραπάνω «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση παραμένει και το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Η ελληνική πλευρά φαίνεται να μην επιθυμεί τη δημιουργία συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων ολοκλήρωσης των αποκρατικοποιήσεων, κάτι που όμως ζητεί η πλευρά των δανειστών. Ο Υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες αντιπαρέρχεται τις χρονικές δεσμεύσεις, με την έννοια ότι αυτές δεν εξασφαλίζουν τις αποδοτικότερες για το ελληνικό Δημόσιο αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων. Η θέση αυτή, ωστόσο, βρίσκεται σε σύγκρουση με τα κείμενα των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της συμφωνίας της 13ης Ιουλίου 2015.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων, φαίνεται πως οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει ότι θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων των 100 δόσεων. Όμως, οι αλλαγές αυτές δεν αναμένεται να περιληφθούν στη συμφωνία, αλλά να προωθηθούν με υπουργικές αποφάσεις στο άμεσο μέλλον. Πάντως, η διαπραγματευτική γραμμή των δανειστών κινείται στη δημιουργία ενός μόνιμου διχτυού ασφαλείας ευπαθών ομάδων, που θα προστατεύει από πλειστηριασμούς και θα συνδέεται με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και τους δικαιούχους ρυθμίσεων.

Στην περίπτωση που η Αθήνα και οι δανειστές δεν καταλήξουν σε συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα το σχέδιο της νέας χρηματοδότησης-γέφυρας για τον Αύγουστο, που θα αφορά ποσό της τάξεως των 5-6 δισ. ευρώ για τις άμεσες υποχρεώσεις της χώρας και θα συνοδεύεται από προαπαιτούμενα μέτρα.