"Άνοιγμα" του Β.Μεϊμαράκη στους ψηφοφόρους του "ΝΑΙ"

Άνοιγμα στους ψηφοφόρους του «Ναι» στο δημοψήφισμα του Ιουλίου πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης, με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, σημειώνει ότι η ΝΔ οφείλει να απευθυνθεί πρωτίστως σε όσους είπαν «Ναι» στο δημοψήφισμα. «Ζητούμε να συμβάλουν ώστε να συνδιαμορφώσουμε με τις δικές τους ιδέες το συνολικό μας πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, όταν θα φθάσουμε στις εκλογές, θα επιλέξουν» τονίζει.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η ΝΔ αποτελεί «κέντρο» αναφοράς των πολιτών που επιθυμούν τις μεταρρυθμίσεις και την επικράτηση της λογικής.  Ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συγκρότησης ενός ενιαίου «ευρωπαϊκού μετώπου», το οποίο όπως λέει εκφράζει κυριαρχικά η ΝΔ. «Αυτοδιάλυση της ΝΔ είτε των άλλων κομμάτων, για να συγκροτήσουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό κόμμα, δεν το βλέπω. Ούτε έχει συζητηθεί» σημειώνει ο κ. Μεϊμαράκης.

Σημειώνει, πάντως, ότι οι ταμπέλες «Δεξιά, Κεντροαριστερά» έχουν σε μεγάλο βαθμό εξαλειφθεί. «Θα έλεγα ότι βασική διάκριση είναι η λογική και ο παραλογισμός, ο υπεύθυνος και ο ανεύθυνος, ο Ευρωπαίος και μη. Είναι από τη μια ο κοινωνικά ευαίσθητος, ο έντιμος, ο σοβαρός και από την άλλη τα αντίθετά τους. Εκεί τελικά πρέπει να επικεντρωθούμε. Πρέπει οι λογικοί να βρουν σημεία επαφής, ώστε η κυρίαρχη άποψη μέσα στην κοινωνία να είναι ρασιοναλιστική» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί τις προκαλεί, και εμφανίζεται αισιόδοξος για το αποτέλεσμα: «Εάν υπάρξει παραίτηση και ζήτημα εκλογών, εμείς είμαστε έτοιμοι για τις εκλογές. Πιστεύουμε, όμως, πρώτον, ότι αυτές είναι καταστροφή, δεν είναι λύση. Και, δεύτερον, ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα πείσει τους Ελληνες πολίτες για ποιο λόγο κάνει εκλογές. Διότι μόλις πριν από έξι μήνες πήρε εντολή. Και στο δημοψήφισμα ξαναπήρε. Και κανείς δεν την αμφισβητεί. Κατά συνέπεια, γιατί θα κάνει εκλογές; Αν, όμως, θέλει να δραπετεύσει και πάει σε εκλογές, οι πολίτες θα του δώσουν την ευκαιρία να δραπετεύσει».

 Στο ερώτημα αν η ΝΔ θα συμμετείχε ή θα στήριζε μια ευρεία κυβέρνηση, ο κ. Μεϊμαράκης λέει: «Θα πάμε βήμα βήμα. […] Δεν μπορώ να δεσμευτώ για τις κινήσεις μας σε τόσο μελλοντικές εξελίξεις. Αυτό που μπορώ, όμως, να σας πω είναι ότι δεν βλέπω στην παρούσα φάση δυνατότητες για μια κυβέρνηση μακράς πνοής ή ότι μπορεί να υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. Αλλωστε, δεν μας το έχουν ζητήσει. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι, όποτε τους ρωτάτε, το απορρίπτουν».

Παράλληλα, με δήλωσή του στη Real News ο κ. Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στη στάση του κόμματος έναντι των βουλευτών του, κατά την ψήφιση στη Βουλή της συμφωνίας με τους δανειστές δηλώνει: «Όποιος διαφοροποιηθεί θα διαγραφεί».

Στην ίδια δήλωση ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει ότι δεν υφίσταται κανένας εκλογικός αιφνιδιασμός. «Όλοι τις περιμένουν τις εκλογές. Υπάρχουν υπουργοί που τις προαναγγέλλουν. Ήδη δημιουργείται κλίμα πολιτικής αστάθειας και αβεβαιότητας» σημειώνει.