Χριστοδουλοπούλου: «Η Ε.Ε. αδιαφορεί για τους πρόσφυγες»

Αναγκαία θεωρεί η Αναπληρώτρια Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου τη δημιουργία υπηρεσιών πρώτης υποδοχής μεταναστών σε όλα τα νησιά. Η επιλογή του πλοίου για την Κω έγινε «ελλείψει συνεργασίας με το Δήμαρχο», λέει η Αναπληρώτρια Υπουργός, που σημειώνει επίσης ότι αναζητείται χώρος του Δημοσίου εκεί για να οργανωθεί χώρος πρώτης υποδοχής.

Με συνέντευξή της στην Αυγή, η Αναπληρώτρια Υπουργός αναφέρει ότι, εν όψει των συνεχώς αυξανόμενων ροών, η κυβέρνηση «σκέπτεται να οργανώσει καταυλισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες φιλοξενίας, να αυξήσει τις δυνατότητες και το προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου προκειμένου οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους σε εύλογο χρόνο».

«Επίσης σε όλους τους τόπους υποδοχής προσφύγων θα οργανωθούν υπηρεσίες πρώτης υποδοχής για τους ευάλωτους πληθυσμούς, τους ασθενείς, τις εγκύους, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία» αναφέρει, λέγοντας πως αυτό πρέπει να γίνει «σε όλα τα νησιά του Αιγαίου».

Όσον αφορά την επιλογή του πλοίου στην Κω, η Τ.Χριστοδουλοπούλου αναφέρει πως «επιλέχθηκε προσωρινά ελλείψει συνεργασίας με τον δήμαρχο, ο οποίος δεν θέλει να υπάρχουν τέτοιες δομές στο νησί, όπως, άλλωστε, δηλώνει δημόσια».

«Παράλληλα αναζητούμε χώρο του Ελληνικού Δημοσίου για να οργανώσουμε εκεί χώρο πρώτης υποδοχής. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην βρεθεί στην Κω χώρος πρώτης υποδοχής. Αυτό επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έχει ανάγκη το νησί και αυτό απαιτεί και η λογική» τόνισε η Αναπληρώτρια Υπουργός.

Σχετικά με την γενικότερη αυξητική τάση που καταγράφεται, η Τ.Χριστοδουλοπούλου ανέφερε πως «το ρεύμα θα είναι τόσο μεγάλο όσο υπάρχουν πόλεμοι και υποχρεώνονται οι άνθρωποι να εγκαταλείπουν τις εστίες τους» αλλά και «όσο θα υπάρχουν οι καταυλισμοί στην Τουρκία, που καθιστά την χώρα μας έναν εύκολο δρόμο για να περάσουν οι πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση  «αδιαφορεί για την τύχη αυτών των ανθρώπων και δεν τους βοηθά να βρουν έναν άλλον τρόπο να ζουν με αξιοπρέπεια».