Liberation: Τι και πώς συζητούσε ο Α. Τσίπρας πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες

Το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών και οι οποίες κατέληξαν στο τρίτο μνημόνιο αποκαλύπτει δημοσίευμα της Liberation, με τίτλο «Αλέξης Τσίπρας, καλός Έλληνας πολιτικός, κακός Ευρωπαίος διαπραγματευτής», το οποίο παρουσιάζεται στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Έθνους.

Η αριστερή γαλλική εφημερίδα γράφει ότι η Ελλάδα ροκάνιζε το χρόνο, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ενδιαφερόταν να φτάσει στη Σύνοδο Κορυφής για να διαπραγματευτεί με τους αρχηγούς των κρατών και ότι δεν ενδιαφερόταν για τις λεπτομέρειες του πακέτου χρηματοδότησης. Υποστηρίζει δε ότι χρειαζόταν να συμβουλεύεται διαρκώς τους εκπροσώπους των συνιστωσών για να είναι βέβαιος ότι έχει τη στήριξή τους.

Ο συντάκτης Ζαν Κατρεμέρ που καλύπτει επί σειρά ετών το ρεπορτάζ των Βρυξελλών δίνει στη δημοσιότητα αποκαλυπτικούς διαλόγους στους διαδρόμους του Μπελεμόν.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, δε γίνεται», αυτό είπε στα αγγλικά, για να καταλαβαίνουν όλοι, ο Νίκος Παππάς στον Αλέξη Τσίπρα όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός συμφώνησε στην αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, σε μια σύνοδο Κορυφής την περασμένη άνοιξη, της οποίας η ημερομηνία ευλόγως δεν προσδιορίζεται. Σημειώνεται, δε, ότι ο τόνος της φωνής του κ. Παππά εξέπληξε τους πάντες, καθώς δεν είχαν ξανακούσει σύμβουλο Πρωθυπουργού να μιλά έτσι.

Άνθρωπος που ήταν παρών είπε: «Εμφανώς, δεν τον ένοιαζε. Το μόνο πράγμα που ενδιέφερε (τον Αλέξη Τσίπρα) ήταν να επιτύχει μία διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο με τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων, όχι να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες του χρηματοδοτικού προγράμματος. Έτσι δέχτηκε την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά κάνοντας μία χειρονομία ενόχλησης».

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι δεν διαπραγματεύονταν με μία κυβέρνηση, αλλά με μία κεντρική Επιτροπή. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας μετακινούταν με πολλούς ανθρώπους από κάθε φράξια του κόμματός του. Η ελληνική αντιπροσωπεία έπρεπε να έχει στη διάθεσή της πολλά δωμάτια ώστε οι διαφορετικές τάσεις να μπορούν να καθίσουν χωριστά. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Τσίπρας αποχωρούσε συχνά από το τραπέζι των συζητήσεων για να ελέγχει αν ακόμα είχε την υποστήριξη των διαφόρων συνιστωσών. Όπως χαρακτηριστικά εμφανίζεται να λέει ο Πιερ Μοσκοβισί, αναγνώρισε το τι ακριβώς γινόταν από την αρχή, γιατί στα νιάτα του ήταν τροτσκιστής και αντιλήφθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα συμπαγές κόμμα αλλά ένα σύνολο «τάσεων».

Η Liberation αποκαλύπτει ότι στόχος του Τσίπρα ήταν να φτάσει μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, γι’ αυτό και ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν διαπραγματευόταν, φρόντιζε απλά να χαθεί χρόνος ώστε οι Ευρωπαίοι να υποχωρήσουν με την απειλή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ενώ ο συντάκτης αναφέρεται και στο δημοψήφισμα, το οποίο ενδυνάμωσε τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όμως σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν καταστροφή.