Δ. Κουτσούμπας: Με το Grexit «δεν έχουμε τελειώσει»

Να μην εγκλωβιστεί στην αντιπαράθεση «παλιού» και «νέου» κάλεσε τον λαό ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, που εκτίμησε ότι ο κίνδυνος του Grexit, δεν έχει περάσει. Σε χθεσινοβραδινή συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η αστική τάξη είναι ενωμένη στον στόχο για μια ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πολιτικό βίο, προκειμένου να εφαρμόσει μέτρα που εξυπηρετούν την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας και την ανταγωνιστικότητα τμημάτων του κεφαλαίου, ενώ ο λαός θα είναι το μόνιμο υποζύγιο.

Επεσήμανε μάλιστα ότι υπάρχει η αντικειμενική βάση από όσα κόμματα ψήφισαν τα μνημόνια για τη δημιουργία τόσο κυβέρνησης, όσο και «μεγάλου συνασπισμού» ή μικρότερων αντιστοίχων. Αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή δεν οφείλεται σε ανικανότητα ή κακή διαπραγμάτευση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ,  αλλά στην πολιτική της, προσθέτοντας παράλληλα ότι η στρατηγική και οι παραδοχές του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσαν μαθηματικά σε αυτό.

Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ εκτίμησε ότι με το Grexit «δεν έχουμε τελειώσει», καθώς υπάρχουν και κυβερνήσεις και τμήματα του κεφαλαίου στην Ε.Ε. που έχουν ως προσανατολισμό τους τον πειραματισμό με χώρες που θα είναι εκτός Ευρωζώνης, αλλά εντός Ε.Ε., με δικό τους ή με διπλό νόμισμα και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τμήματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα που θεωρούν συμφέρον τους την έξοδο από το ευρώ.

Ερωτηθείς για την άρνηση του ΚΚΕ για συμμαχία με την «Λαϊκή Ενότητα», ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι το κύριο ζήτημα είναι πως οι προτάσεις της Λαϊκής Ενότητας είναι οι γνωστές προτάσεις εντός του καπιταλιστικού πλαισίου και της Ε.Ε. και οδηγούν σε αδιέξοδο ενώ κληθείς να σχολιάσει γιατί το ΚΚΕ θεωρεί το τρίτο Μνημόνιο ως το χειρότερο υποστήριξε ότι είναι έτσι όχι μόνο διότι περιέχει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, αλλά κυρίως διότι προστίθεται στα δύο προηγούμενα και στους 500 περίπου εφαρμοστικούς νόμους του που έμειναν ανέγγιχτοι.

Απαντώντας στο ερώτημα τι σημαίνει μια πιθανή ανάδειξη του ΚΚΕ σε αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι ο λαός θα έχει μια σταθερή δύναμη να ακουμπήσει, μια δύναμη που θα ασκήσει τον ρόλο της και στην Βουλή, και στους τόπους δουλειάς, ώστε να ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος για τα λαϊκά συμφέροντα.