Τα ονόματα που «φλερτάρουν» με υπουργεία

Ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι έτοιμος να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας που ορκίζεται σήμερα το βράδυ. Η συνάντησή του με τον Πάνο Καμμένο κλείδωσε την συγκυβέρνηση και πιθανότατα τα ονόματα που θα μπουν στο υπουργικό συμβούλιο και από τους ΑΝΕΛ.

Πληροφορίες, που επικαλείται το imerisia.gr, αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει τη δημιουργία ενός υπερυπουργείου που θα είναι αρμόδιο για την τήρηση του Μνημονίου.
Η πρόταση να αναλάβει το εν λόγω υπουργείο έχει ήδη γίνει στον Ευκ. Τσακαλώτο, ο οποίος δεν εχει λάβει ακόμη την οριστική απόφαση. Σε περίπτωση που δεν δεχθεί το υπουργείο, στη θέση του αναμένεται να τοποθετηθεί ο Γιώργος Χουλιαράκης, υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών σήμερα και υπεύθυνος για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Στα σενάρια που «παίζουν» τις τελευταίες ώρες αξιοσημείωτα είναι τα εξής:

– ο Πάνος Καμμένος θα διατηρήσει τη θέση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, αν και ακούστηκε ότι θα μπορούσε να γίνει και αντιπρόεδρος, με λίγες πάντως πιθανότητες.
– ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πιθανότατα να τεθεί επικεφαλής του Συντονιστκού Κέντρου Διαπραγμάτευσης με τον Γιώργο Χουλιαράκη να παραμένει υπουργός Οικονομικών
– ο Γιώργος Σταθάκης αλλά και ο Νίκος Χριστοδουλάκης σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες είναι οι μνηστήρες του υπουργείου Οικονομίας
– ο Νίκος Παππάς παραμένει υπουργός Επικρατείας, όπως και ο Τέρενς Κουίκ από τη πλευρά των ΑΝΕΛ, ενώ είναι άγνωστο ακόμη αν ο Αλέκος Φλαμπουράρης θα έχει θέση στη νέα κυβέρνηση
– από την υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι σχεδόν βέβαιη η παραμονή τουΓιάννη Μουζάλα στα θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ενώ ακούγονται και τα ονόματα του Νίκου Χριστοδουλάκη για το Οικονομίας και τουΔημήτρη Μελά για το Αγροτικής Ανάπτυξης.
– Σύμφωνα με το newsit, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η συμμετοχή και στο νέο κυβερνητικό σχήμα των: Πάνου Σκουρλέτη, Γιώργου Κατρούγκαλου, Νίκου Παρασκευόπουλου, Παναγιώτη Νικολούδη, Σταύρου Κοντωνή, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Χρήστου Σπίρτζη, Νίκου Ξυδάκη, Τρύφωνα Αλεξιάδη, του προερχόμενου από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιάννη Τσιρώνη, της κ. Ολγας Γεροβασίλη, της κ. Θεανώς Φωτίου και πιθανότατα της Έλενας Κουντουρά.
– για τον Αριστείδη Μπαλτά είναι πιθανή η μη αξιοποίησή του και δεν αποκλείεται στο υπουργείο Παιδείας να παραμείνει η υπηρεσιακή υπουργόςΦρόσω Κιάου
– ο Νίκος Κοτζιάς και ο Γιάννης Πανούσης δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνουν στις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα, αν και για τον δεύτερο ο ίδιος ο κ. Τσίπρας θα το επιθυμούσε.
Για τη θέση του Προέδρου της Βουλής ακούγονται τα ονόματα του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Βούτση με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με τον Γιάννη Μπαλάφα να διατηρεί τη θέση του πρώτου αντιπροέδρου της Βουλής.

Από τους ΑΝΕΛ αναμένεται να συμμετέχουν εκτός του κ. Καμμένου η Έλενα Κουντουρά, η κ. Μ. Κόλλια- Τσαρουχά και οι μη εκλεγέντες Τ. Κουίκ και Μ. Χρυσοβελώνη ενώ «παίζει» και το όνομα της κ. Ξουλίδου.