"Μονομαχία" Πούτιν - Ομπάμα, Καταλονία... και "ολίγην" από Ελλάδα

«Προσπάθησε πρόσφατα η αμερικανική κυβέρνηση να συγκροτήσει μια συμμαχία κατά της Γερμανίας, προκειμένου να διατηρήσει την Ελλάδα στο ευρώ;», διερωτάται σήμερα η γερμανική Die Welt, αναφερόμενη σε σχετικό άρθρο της Καθημερινής.

Σύμφωνα με αυτό, η Ουάσιγκτον φέρεται να συνέστησε το καλοκαίρι στον Αλέξη Τσίπρα να αποφεύγει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον του Βερολίνου και να προσπαθήσει να συγκροτήσει μια ευρεία συμμαχία με χώρες όπως τη Μεγ. Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Αυστρία, τις οποίες και έπρεπε να πείσει ότι η Αθήνα το εννοεί σοβαρά με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσον ευσταθούν αυτές οι πληροφορίες, η Die Welt παρατηρεί ότι η θεωρία αυτή περί υποτιθέμενης συμμαχίας κατά του Βερολίνου έχει ένα «κενό»:

«Η Καθημερινή αναφέρει τη Βρετανία ως μια από τις χώρες που θα έπρεπε να κερδίσει η Αθήνα. Οι Βρετανοί ωστόσο δεν είναι καν μέλη της ευρωζώνης και συνεπώς δεν έχουν δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις του Eurogroup. Απομένει η Αυστρία, η οποία ήταν τότε όντως αναποφάσιστη, και οι Γαλλία και Ιταλία, οι οποίες βρίσκονται πιο κοντά στην Αθήνα. Πρόκειται όμως για θέσεις που ούτε μυστικές ήταν και που σίγουρα δεν χρειάζονταν αμερικανική παρέμβαση. Σε αυτά τα συμφραζόμενα το όλο ζήτημα μπορεί να εκληφθεί ως προτροπή προς την Αθήνα να προσφέρει επιτέλους μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να μην χάσει και τους τελευταίους της συμμάχους στην Ευρώπη. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι που δεν το ήθελαν οι Αμερικανοί, διότι φοβούνταν τόσο τις οικονομικές όσο και τις γεωστρατηγικές συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου μιας απομονωμένης Ελλάδας από την ευρωζώνη».

Κυρίαρχο θέμα στα σχόλια του γερμανικού τύπου η χθεσινή συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Η Neue Osnabrücker Zeitung προχωρά σε έναν καταρχήν θετικό απολογισμό του τετ α τετ: «Ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών οι Πούτιν και Ομπάμα έστειλαν τουλάχιστον το μήνυμα ότι επί της αρχής συμφωνούν να συνεργαστούν στο ζήτημα της Συρίας. Πέραν αυτού ο Ομπάμα φαίνεται πως έχει αποδεχθεί ότι το θέμα δεν λύνεται μόνον με στρατιωτικά μέσα. Το πρόβλημά του: χρειάζεται τον Άσαντ. Διότι του είναι σαφές ότι μετά από ενδεχόμενη πτώση του Άσαντ, το Ισλαμικό Κράτος θα είχε ακόμη πιο εύκολο παιχνίδι στην περιοχή. (…) Οι ΗΠΑ θα πρέπει να τηρήσουν αποστάσεις από τη δημιουργία μιας νέας τάξης πραγμάτων στη Συρία. Ο Πούτιν το γνωρίζει αυτό. Εάν είναι έξυπνος, θα χτίσει μια διπλωματική γέφυρα για τις ΗΠΑ πάνω στην οποία ο Ομπάμα θα μπορεί να ανεχθεί την παραμονή του Άσαντ, χωρίς να υποστεί πλήγμα η εικόνα του».

Η γαλλική Le Figaro σχολιάζει την πρόταση του ρώσου προέδρου Πούτιν για τη συγκρότηση μιας διεθνούς συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους: «Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ μπορεί να θεωρηθεί ο χειρότερος εχθρός του λαού του, ο κύριος λόγος δολοφονιών και της μαζικής εξόδου των πολιτών. Εντούτοις δεν είναι ο εχθρός της συμμαχίας κατά του Ισλαμικού Κράτους. Με τις φρικιαστικές καταλήψεις του και την εξαγωγή του τρόμου, το Ισλαμικό Κράτος συνιστά απειλή για το σύνολο της Μέσης Ανατολής. Υπό την έννοια μιας αποτελεσματικής μάχης λοιπόν θα πρέπει να αναγνωριστεί η λογική του ρώσου προέδρου. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορεί να απορρίψει το χέρι που του απλώνεται και το οποίο του προτείνει μια συμμαχία όλων των διαθέσιμων δυνάμεων κατά ενός χαλιφάτου φανατικών».

Εκτενείς οι αναφορές των ευρωπαίων σχολιαστών σήμερα για τις τοπικές εκλογές στην Καταλονία. Η αυστριακή Wiener Zeitung επισημαίνει: «Φυσικά και η Μαδρίτη αρνείται να δει στην καταλανική κάλπη κάτι παραπάνω από μια τακτική περιφερειακή εκλογική αναμέτρηση, εντούτοις, από την άλλη πλευρά, λίγο πριν τα Χριστούγεννα πραγματοποιούνται οι βουλευτικές εκλογές. Αυτονομιστικές τάσεις, φεντεραλισμός, συγκεντρωτισμός –πρόκειται για ελκυστικά θέματα για έναν προεκλογικό αγώνα ακόμη και στην Ισπανία. Τα υπαρξιακά προβλήματα της χώρας όμως ενδέχεται να μείνουν και πάλι στο περιθώριο. Και μαζί με αυτά και η λύση τους. Οι εκλογές στην Καταλονία θα συνεχίσουν να προκαλούν τριγμούς, για παράδειγμα στη Χώρα των Βάσκων που βρίσκεται μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά και όπου παρακολουθούν με εξαιρετικό ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Και εκεί πραγματοποιούνται την ερχόμενη χρονιά περιφερειακές εκλογές, και εκεί θα αξιοποιηθούν ως ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Μαδρίτης».

Το σχόλιο της γαλλικής Le Monde: «Μεταξύ Μαδρίτης και Βαρκελώνης κυριαρχούν τα συναισθήματα. Εδώ και τρία χρόνια η Καταλονία είναι προσκολλημένη σε μια ακατάπαυστη συζήτηση περί ανεξαρτησίας και θα πρέπει να επιστρέψει στην πολιτική πραγματικότητα. Η κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη από την πλευρά της θα πρέπει να αποδεχτεί μια πολιτική διαπραγμάτευση. Μέσα από ένα μετρημένο εκλογικό αποτέλεσμα οι πολίτες κάλεσαν Μαδρίτη και Βαρκελώνη να συμβιβαστούν. Ο επανακαθορισμός του στάτους της Καταλονίας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Δεκεμβρίου».

Πηγή: DW