Νέος Πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης με 181 ψήφους

Με 181 ψήφους υπέρ της υποψηφιότητάς του, 113 λευκά και 3 άκυρα ψηφοδέλτια, εκλέχθηκε Πρόεδρος της Βουλής ο Νίκος Βούτσης, ο οποίος, όμως, δεν κατάφερε να σπάσει τον αριθμό – ρεκόρ των 235 ψήφων που είχε λάβει η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Σας ευχαριστώ από καρδιάς. Θέλουμε η Βουλή να γίνει πιο ζωντανή, πιο ανοιχτή στους πολίτες. Μόνο έτσι θα μπουν στο κέντρο της προσοχής μεγάλα και μικρότερα προβλήματα. Θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν οι διαβουλεύσεις με τους φορείς, με ομάδες πολιτών», δήλωσε μεταξύ άλλων ο νέος Πρόεδρος.

Η συνεδρίαση της Βουλής ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση, περίπου 20 λεπτών – σημειώνεται ότι είχε προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί  – ενώ σε μία δεύτερη ξεχωριστή συνεδρίαση θα ψηφιστούν οι αντιπρόεδροι, οι κοσμήτορες και οι γραμματείς της Βουλής. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά.

Ο Νίκος Βούτσης ήταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής. Από τη μεριά του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε δηλώσει ότι οι βουλευτές της ΝΔ θα κινηθούν κατά συνείδηση στο θέμα της ψήφισης ή μη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατά συνείδηση αναμενόταν να ψηφίσουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης είχε θέσει συγκεκριμένους όρους για να στηρίξει την υποψηφιότητα Βούτση ενώ υπέρ του «συμπαθούς συναδέλφου μηχανικού» -όπως δήλωσε – Νίκου Βούτση τάχθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Αφού εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, στη 1:30 το μεσημέρι θα διεξαχθεί η δεύτερη συνεδρίαση για την εκλογή των λοιπών μελών του νέου Προεδρείου. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κανονισμού της Βουλής, τo Πρoεδρείo απαρτίζεται από τoν Πρόεδρo, επτά αντιπρoέδρoυς, τρεις κoσμήτoρες και έξι γραμματείς.

Οι τρεις αντιπρόεδροι, οι δύο κοσμήτορες και οι τέσσερις γραμματείς προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει τους Τάσο Κουράκη, Χαρά Καφαντάρη και Γιώργο Βαρεμένο. Ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης, δηλαδή τη ΝΔ. Για αντιπρόεδρος αναμένεται να προταθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης.

Ενώ ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας προέρχονται από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (σ.σ. Χρυσή Αυγή). Σημειώνεται, όμως, ότι κατά τις προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους ο προτεινόμενος αντιπρόεδρος από την Χρυσή Αυγή δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες ψήφους με αποτέλεσμα να μην εκπροσωπείται στο προεδρείο. Αυτό αναμένεται να συμβεί και στη συνεδρίαση της Κυριακής.

Ο έκτος και έβδομος αντιπρόεδρος προέρχεται από την τρίτη  και τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ) . Θα προταθούν οι Δημήτρης Κρεμαστινός και Γιώργος Λαμπρούλης αντίστοιχα.