Εργασιακό και ασφαλιστικό στη συνάντηση Κατρούγκαλου - Ντομπρόβσκις

Για τις αλλαγές στο εργασιακό δίκαιο και στις εργασιακές σχέσεις, στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και η υιοθέτηση ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος συζήτησαν κατά την συνάντησή τους, νωρίς το απόγευμα της Δευτέρα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις και ο Υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

«Για πολύ παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση» μίλησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας την προθυμία της Κομισιόν για έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5,9 εκατ. ευρώ. Να αποφευχθεί η νέα μείωση συντάξεων «με εισαγωγή άλλων πόρων στο Σύστημα» και να αποκατασταθεί η ευρωπαϊκή κανονικότητα στην αγορά εργασίας, το μήνυμα Κατρούγκαλου στη Κομισιόν, αναφέρει το in.gr

Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είπε ότι συζήτησε με τον Υπουργό Εργασίας για τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού με στόχο την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του, ενώ σε ότι αφορά τα εργασιακά είπε ότι ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε επαφή με διεθνείς οργανισμούς και εμπειρογνώμονες ώστε να εφαρμοστούν οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.

«Μελετήσαμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε την χώρα και να προσφέρουμε ένα πλαίσιο προστασίας για τους εργαζόμενους, εξασφαλίζοντας την ευελιξία που απαιτείται για να δημιουργούνται θέσεις εργασίας» είπε ο Β.Ντομπρόβσκις.

Παίρνοντας το λόγο, ο Υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος αφού ευχαρίστησε τον κ. Ντομπρόβσκις για την επίσκεψη και τη συνεργασία του, είπε ο η συζήτηση κινήθηκε κυρίως σε τρεις άξονες: τις εργασιακές σχέσεις, τις συντάξεις, και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Ο υπουργός τόνισε εκ νέου ότι η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά σε συνδυασμό με τον κοινωνικό πρόγραμμα της.

Για το θέμα των εργασιακών σχέσεων ο υπουργός επανέλαβε ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό και όχι μόνο ελληνικό, παρουσιάζοντας τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε προκειμένου να αναδείξει αυτήν την πτυχή του θέματος, επιδιώκοντας μεγαλύτερη εμπλοκή της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία, παράλληλα με τη συμμετοχή του ILO. Ακόμη, μίλησε για επιστροφή της ελληνικής αγοράς εργασίας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα μετά την πλήρη απορρύθμισή της τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σχετικά με το Ασφαλιστικό, ο υπουργός τόνισε,όπως σημειώνει το in.gr, τη δέσμευση της Ελλάδας για μεταρρύθμιση και είπε ότι ενημέρωσε τον Ευρωπαίο αξιωματούχο για τις προτάσεις του. Αποκάλυψε δε ότι έθεσε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν το ζήτημα η εξοικονόμηση πόρων που ζητούν οι δανειστές-εταίροι από τον τομέα των συντάξεων να μην γίνει μέσω νέων περικοπών, αλλά μέσω της εύρεσης νέων πόρων χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού.

«Ο δημοσιονομικός στόχος να μην επιτευχθεί με μείωση συντάξεων, αλλά με εισαγωγή άλλων πόρων στο σύστημα» όπως είπε ο υπουργός. Δεν υπήρξαν αποφάσεις, αλλά ανταλλαγή απόψεων μέχρι τη διατύπωση της τελικής πρότασης της κυβέρνησης, διευκρίνισε ο υπουργός. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Νοέμβριο», είπε ο Υπουργός.

Για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα οι δύο άνδρες επισήμαναν τα προβλήματα που υπάρχουν στη χρηματοδότησή του.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν ότι θα παραμείνουν σε διαρκή επαφή, με τον Γ.Κατρούγκαλο να προσφέρει τον Β.Ντομπρόβσκις ένα δώρο από τα ελληνικά μουσεία.