Η Κυβέρνηση σε συμπληγάδες

Σε βαρύ κλίμα, λόγω των αποτυχιών να επέλθει συμφωνία με τους δανειστές, Σαμαράς και Βενιζέλος καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις, που αναμφίβολα θα προκαλέσουν αντιδράσεις στο κοινωνικό σώμα και θα θέσουν σε δοκιμασία τις αντοχές της Κυβέρνησης.

Οι διαβουλεύσεις είναι διαρκείς, τόσο εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου όσο και με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η κυβέρνηση βρίσκεται στη «γωνία» και επιδιώκει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια διαπραγμάτευσης.

Έχουν ήδη προηγηθεί η συνάντηση του Παρισιού, οι διήμερες συνεδριάσεις του EuroworkingGroup που ζήτησε από τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν, προκειμένου και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του χρονοδιαγράμματος και οι απανωτές τηλεφωνικές συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τους δανειστές και τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Από ευρωπαϊκές πηγές διαδίδεται ότι επίκειται νέα συνάντηση στο Παρίσι την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, γα την απεμπλοκή στο ζήτημα της αξιολόγησης και τη μετάβαση στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, όπου θα συζητηθεί και η προληπτική γραμμή στήριξης ECCL.

Ωστόσο, τα εμπόδια στη συνεννόηση των δύο πλευρών φαίνονται αυτή τη στιγμή ανυπέρβλητα και θεωρείται σχεδόν δεδομένη η παράταση της ισχύος του Μνημονίου, άγνωστο για πόσο.

Η Τρόικα ζητά από την ελληνική Κυβέρνηση «αίμα».

Ζητά να τροποποιήσει τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Ζητά μείωση του αριθμού των δόσεων και περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια για την υπαγωγή σ’ αυτή. Η ρύθμιση όμως έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται, με τις γνωστές σε όλους παλινωδίες και το αντίστοιχο κόστος για την Κυβέρνηση και οι συνέπειες μιας ακόμη τροποποίησης προς το χειρότερο μπορεί να ανατρέψει την ήδη κλονισμένη κυβερνητική ισορροπία.

Οι δανειστές είναι αμετακίνητοι από την θέση τους για το δημοσιονομικό κενό και την κάλυψή του με νέα εισπρακτικά και φορολογικά μέτρα.

Ζητούν αναθεώρηση του χαμηλού ΦΠΑ  προς τα πάνω, ή την υπαγωγή όλων των προϊόντων σε έναν υψηλό ΦΠΑ ή ακόμη και την επιβολή νέων φόρων.

Η διαρροή του σεναρίου αύξησης του μικρού, όπως λέγεται, ΦΠΑ (ισχύει για τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τη διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες, τις θεατρικές παραστάσεις) που η Κυβέρνηση, πιεζόμενη ασφυκτικά, φαίνεται διατεθειμένη να λάβει, θα έχει εύλογες συνέπειες στην καθημερινότητα του πολίτη και έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

Ο Πρόεδρος των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων κ. Μίχαλος χαρακτήρισε την αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5% «παράλογη και αναποτελεσματική απαίτηση της Τρόικας», που «δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών έχει εξαντληθεί. Απεναντίας, θα προκαλέσει τσουνάμι αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, θέτοντας έτσι πρόσθετα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, αλλά και σε άλλους ευαίσθητους τομείς για την κοινωνία, όπως η φαρμακευτική περίθαλψη και ο πολιτισμός».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης σχολίασε μέσω Twitter:
«Αν πραγματοποιηθεί αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, οδηγούμαστε ως χώρα σε βέβαιη οικονομική αυτοκτονία.
Η εκτίναξη των τουριστικών αφίξεων 2013&14 δεν άρεσε σε πολλούς στην ΕΕ. Αύξηση του ΦΠΑ σημαίνει βέβαιη πτώση δική μας και αύξηση δική τους».

Κυβερνητικοί κύκλοι διαρρέουν ότι η Κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται αλλαγές στη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές για φέτος, δεν δέχεται περαιτέρω μείωση των συντάξεων, ενώ φαίνεται διατεθειμένη να συμφωνήσει στην αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ από το 6,5% στο 8%, μόνο για τα μεγάλα ξενοδοχεία και εξαιρώντας τα φάρμακα.

Η Τρόικα απαιτεί ακόμη τον καθορισμό αυστηρότερων κριτηρίων για το ΕΚΑΣ και αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Απαιτεί κόψιμο των συντάξεων για όσους είναι κάτω των 62 ετών, αύξηση του αριθμού των ενδιάμεσων χρόνων που απαιτούνται για τη συνταξιοδότηση από τα 15 στα 20 χρόνια και “πάγωμα” όλων των συντάξεων μέχρι 31-12-2017.

Κυβέρνηση και Τρόικα έχουν ήδη συμφωνήσει στο ενιαίο μισθολόγιο και το νέο συνδικαλιστικό νόμο.