Διακήρυξη για την ενίσχυση της Σοσιαλδημοκρατίας από τις Κινήσεις της Κεντροαριστεράς

Την ανάγκη ενός ισχυρού και σύγχρονου σοσιαλδημοκρατικού φορέα, υπογράμμισαν σε συνέντευξη Τύπου, οι Κινήσεις της Κεντροαριστεράς που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Οι εκπρόσωποι τους, θέλησαν, με τον τρόπο αυτό να εξηγήσουν γιατί συμμετέχουν στο εγχείρημα και τονίσουν τον διακριτό τους ρόλο σε αυτό, ιδίως επειδή έχουν αποφασίσει ότι πλέον θα εμφανίζονται ως συλλογική οντότητα και όχι ως επιμέρους κεντροαριστερές Κινήσεις.Μάλιστα την Τετάρτη, 16 Δεκεμβρίου, προγραμματίζεται μεγάλη εκδήλωση στο γήπεδο του Sporting όπου θα μιλήσουν οι εκπρόσωποι των τριών  φορέων της Δημοκρατικής  Συμπαράταξης, η πρόεδρός της Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο εκπρόσωπος των Κινήσεων Νίκος Διακουλάκης.

Οι Κινήσεις, όπως σημειώνει το tovima.gr, παρουσίασαν τη διακήρυξη τους για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της  σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι μόνο ένας τέτοιος φορέας μπορεί να συμβάλλει στη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας με κυβερνήσεις ευρείας δημοκρατικής πλειοψηφίας, της δημοκρατικής ομαλότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης με δικαιοσύνη, της προώθησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με προοδευτικό πρόσημο, καθώς και της διαφύλαξης και ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
«Η ανάγκη αυτή», αναφέρεται στην διακήρυξη, «αποκτά πλέον ένα επείγοντα χαρακτήρα, λόγω των αυξανόμενων κινδύνων από την αδιέξοδη πορεία και την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η οποία οξύνει την πολυεπίπεδη κρίση, προτάσσοντας τον εθνολαϊκισμό, τον πολιτικό αμοραλισμό, τον εθνικό διχασμό, τον κρατισμό, τον κομματισμό, την ευνοιοκρατία, δηλαδή όλες τις βασικές αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση. Για το σκοπό αυτό, οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» συμμετέχουν και στηρίζουν (μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ) τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία υπηρετεί το στόχο για μια ισχυρή και σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία και αποτελεί τη μόνη πολιτική δύναμη που αγωνίζεται για την ενότητα και την ανανέωση της πολυκερματισμένης Κεντροαριστεράς, σε νέες βάσεις και με νέες ιδέες και περιεχόμενο.
Ως συμβολή στη προσπάθεια αυτή, το κείμενο για τη «Σοσιαλδημοκρατία που Θέλουμε»προσδιορίζει πέντε κεντρικούς στόχους:
1. Επαναπροώθηση της δίκαιης κοινωνίας της ισότητας και αναδιανομής. 2. Προώθηση νέου οικονομικού προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης. 3. Επαναπροσδιορισμό του ρόλου του κράτους, προώθηση της ανοικτής διακυβέρνησης με νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας, οργάνωσης και λογοδοσίας. 4. Προώθηση της Πολιτικής Ενοποίησης της Ευρώπης σε ομοσπονδιακές βάσεις. 5. Εκδημοκρατισμό της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης με νέο κανονιστικό πλαίσιο».
Στην συνέντευξη Τύπου, μίλησαν εκ μέρους των Κινήσεων οι : Γιάννης Τούντας,Παναγιώτης Ιωακειμίδης, Νίκος Διακουλάκης, ενώ παρευρίσκονταν επίσης ο Παύλος Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ, και οι Δημήτρης Χατζησωκράτης καιΘεόδωρος Μαργαρίτης από τη ΔΗΜΑΡ. Παρόντες ήταν επίσης οι  Μιχάλης Χάλαρης,Τάκης Αναστόπουλος και Σωτήρης Κατσέλος.
Ο κ. Τούντας χαρακτήρισε «σπουδαία κατάκτηση» τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, επειδή υλοποίησε το αίτημα ενότητας του χώρου. «Θέλουμε να διευρυνθεί το εγχείρημα», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι σταδιακά ξεπερνιούνται οι επιφυλάξεις. «Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι σε δρόμο σταδιακής ενοποίησης και κατακτά σταδιακά, βήμα βήμα, και την ενιαία πολιτική έκφραση», σημείωσε.
Τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των Κινήσεων, έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν μιλούν για το σχηματισμό νέου κόμματος με την αυτοδιάλυση των υπαρχόντων κομμάτων. «Δεν είναι στην ατζέντα μας η διάλυση των κομμάτων. Κάθε άλλη πρόταση, πέρα από αυτή που υλοποιείται, αποδυναμώνει την προσπάθεια».  Ο δικός τους στόχος, επισήμαναν, είναι να συσπειρώσουν μη-κομματικές δυνάμεις και ανένταχτα στελέχη του ευρύτερου προοδευτικού χώρου.
Επανέλαβαν ότι η πρόσκληση συμμετοχής στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ανοιχτή σε όλους, ειδικά για το Ποτάμι, όμως, παρατήρησαν ότι εφόσον δεν αναγνωρίζει ότι ανήκει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αλλά του Κέντρου, και δεν το ενδιαφέρει η ανασυγκρότηση του χώρου, δεν είναι προτεραιότητα ο δοάλογος μαζί του, αλλά είναι προτεραιότητα οι συμμαχίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της χώρας. «Μέσα στο Ποτάμι υπάρχουν δυνάμεις που μιλάνε για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς«, πρόσθεσαν. Επίσης διευκρίνισαν ότι οι Κινήσεις δεν αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες προσέγγισης προσώπων από άλλα κόμματα ή από τον ευρύτερο χώρο και ότι αν υπάρξουν τέτοιες πρωτοβουλίες θα γίνουν οργανωμένα από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ιωακειμίδης, υπογράμμισε, ότι δεν πρόκειται να μετασχηματιστεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, επειδή έχει συγκεκριμένα εγγενή στοιχεία στο DNA του: Δεν αποδέχεται την Ευρώπη,  δεν μπορεί να υπερβεί τον εθνικολαϊκισμό,  δεν αποδέχεται το σύγχρονο κράτος και τις μεταρρυθμίσεις.
Η οριοθέτηση των Κινήσεων απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ είναι σκληρή. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ριζοσπαστικό, νεο – κομμουνιστικό μόρφωμα.  Δεν έχει σχέση με την Αριστερά του Κύρκου και του Παπαγιαννάκη. Ο Τσίπρας στην ΕΡΤ επέκρινε την άνοδο του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία και εδώ κυβερνάει με το αντίστοιχο σχήμα της Μαρίν Λεπέν!», σχολίασαν,
Ο κ. Διακουλάκης, αναφέρθηκε στην οργανωτική συγκρότηση που επιχειρούν οι Κινήσεις, αναπτύσσοντας σε όλη την Ελλάδα επιτροπές  πρωτοβουλίας,  40μελή Συντονιστική Επιτροπή και ομάδες με οργανωτικά και προγραμματικά αντικείμενα. Επιπλέον, συμμετέχουν ενεργά στην κεντρική και περιφερειακή συγκρότηση και στη λειτουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Τον Ιανουάριο του 2016 προγραμματίζεται μια ανοικτή δημόσια εκδήλωση στην Αθήνα, για να ακολουθήσουν και σε άλλες μεγάλες πόλεις, και τον Φεβρουάριο, πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τη συλλογική διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων και επιλογών, τον καθορισμό της θεσμικής υπόστασης και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας τους, καθώς και για την εκλογή ενός κεντρικού οργάνου. «Ο σκοπός μας δεν είναι να έχουμε παράλληλες ή επάλληλες δραστηριότητες με την Δημοκρατική Συμπαράταξη, αλλά να κινητοποιήσουμε έναν κόσμο που δεν θέλει να κινηθεί μέσα από τους παραδοσιακούς κομματικούς διαύλους», σημειώνουν.