Επιτροπή εμπειρογνωμόνων για τις ανακεφαλαιοποιήσεις

Τη σύσταση στη Βουλή επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα αποτιμήσει τις ανακεφαλαιοποιήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στις τράπεζες, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Επίσης, τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. θα έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια έως το τέλος της επόμενης εβδομάδος, ενώ το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης θα εισαχθεί την Δευτέρα στην αρμόδια Επιτροπή. Στις 22 Δεκεμβρίου σε ειδική διαδικασία της Βουλής, παρουσία του προέδρου της Παλαιστίνης Μαχμούτ Αμπάς, θα διαβιβαστεί το ψήφισμα για την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους.

Για ανεξάρτητες αρχές

Αναφερόμενος στην εκκρεμότητα με τη νόμιμη συγκρότηση των Ανεξάρτητων Αρχών, όπως είναι το ΕΣΡ και το ΑΣΕΠ, ο κ. Βούτσης είπε ότι έως τις 20 Δεκεμβρίου που θα διεξαχθούν οι εκλογές στη Ν.Δ. «θα έχουμε άτυπες συζητήσεις σε επίπεδο μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Αμέσως μετά θα έρθει πρόταση σε ειδική συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων».

«Ελπίζουμε ότι η εκλογή στη ΝΔ να διευκολύνει για να βρεθεί συναινετική λύση», είπε ο κ. Βούτσης και υπογράμμισε πως «ούτε η Βουλή ούτε η κυβέρνηση θέλουν να μην τηρηθεί το γράμμα του νόμου», σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής και επεσήμανε πως αν δεν υπάρξει δυνατότητα για συναίνεση, «θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση. Η εκτίμησή μου όμως είναι ότι δεν θα χρειαστεί».

Ο κ. Βούτσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα αλλάξει ούτε η διάταξη για την πλειοψηφία των 4/5 που χρειάζεται ώστε να ληφθεί απόφαση για τα μέλη του ΕΣΡ και του ΑΣΕΠ, αλλά ούτε και η σύνθεση της Διάσκεψης των Προέδρων. Τόνισε ότι «είναι ανοικτό» και εξαρτάται από την βούληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας το ενδεχόμενο να συνεχίσει το έργο της η Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια.

Για Ζωή Κωνσταντοπούλου

Για την Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «είχε ολοκληρώσει την προσπάθειά της» και «αρκετά κεφάλαια είχαν απόψεις και στοιχεία που θα βοηθήσουν την κυβέρνηση στη συζήτηση για το χρέος που θα γίνει στις αρχές του 2016».

Ο πρόεδρος της Βουλής δεν θέλησε να σχολιάσει την τ. πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι «αυτό που κρίνει όλους μας είναι το θετικό αποτύπωμα κάθε δημόσιου προσώπου, ο τρόπος που πολιτεύεται και όχι σε αντίστιξη με άλλο πρόσωπο. Δεν συμμετέχω σε διάλογο με αποτιμήσεις, αποστάσεις κ.λπ. για πρόσωπα».

«Όσοι νομίζουν ότι είναι περσόνες που έχουν τον λαό από πίσω τους και τους αποθεώνει ή τους σπρώχνει είναι βαθύτατα γελασμένοι και ιστορικά έχουν αποδοκιμαστεί» είπε και ξεκαθάρισε ότι «δεν κινούμαστε σε μία τέτοια αντίληψη».

Για τη συμφωνία συμβιβασμού με Siemens

Ερωτηθείς για τον έλεγχο της συμφωνίας συμβιβασμού με την Siemenes και το ενδεχόμενο κλήσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεχίσει την έρευνά της, ενώ επεσήμανε ότι στην πρόσφατη συνάντησή τους ο διοικητής της ΤτΕ «επαναβεβαίωσε την διάθεσή του» να προσέλθει να καταθέσει στη Βουλή.

Η επιτροπή διεκδίκησης γερμανικών οφειλών

Εν των μεταξύ συγκροτήθηκε σε σώμα η Επιτροπή της Βουλής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών. Πρόεδρος εξελέγη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και αντιπρόεδρος ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τζαβάρας.

Πηγή: naftemporiki