Θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα για τις δηλώσεις Βέμπερ περί εξόδου από τη Σένγκεν

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε στην ελληνική πολιτική σκηνή η δήλωση του Μάνφρεντ Βέμπερ για ενδεχόμενη προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν, με τον ελληνικό πολιτικό κόσμο να καταδικάζει την επαναφορά του θέματος στο προσκήνιο.

Το Μέγαρο Μαξίμου, δια μέσου «κύκλων»,  δήλωνε: «Απάντηση στον κ. Βέμπερ έχει δώσει ήδη η υπουργός Εξωτερικών της Βαυαρίας η οποία επισκέφθηκε πρόσφατα τη Λέσβο, και τόνισε ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές αρχές αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και ευθύνη το καθήκον τους στο προσφυγικό». «Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής ιδέας» πρόσθεσε η γερμανίδα αξιωματούχος, σύμφωνα με το Μαξίμου.

Έντονα αντέδρασε σειρά στελεχών και της ΝΔ, «αδελφού» κόμματος αυτού του κ. Βέμπερ στο πλαίσιο του ΕΛΚ, παρότι η ΝΔ δεν καταδίκασε κεντρικά τις δηλώσεις. Οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Μαρία Σπυράκη και Γιώργος Κουμουτσάκος τοποθετήθηκαν επί του θέματος.

Ο υποψήφιος για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του κ. Βέμπερ και υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας εντός Σένγκεν είναι αδιαπραγμάτευτη. Τόνισε δε, ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην εποικοδομητική επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του ΕΛΚ. «Η αδυναμία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να διαφυλάξει επαρκώς τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα είναι δεδομένη. Γι’ αυτό άλλωστε η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την εμπλοκή της Frontex. Σε κάθε περίπτωση, ο ρόλος του ΕΛΚ, ως αρχιτέκτονας της Συνθήκης του Σένγκεν, αλλά και θεματοφύλακας της Ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι να χαράσσει πολιτικές που θα κρατούν την Ε.Ε. ενωμένη και όχι να εκτοξεύει απειλές που διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στα μέλη της. Συγχαίρω τους ευρωβουλευτές της Ν.Δ. για την άμεση αντίδρασή τους» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, που σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ότι κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη θέση της χώρας μας στη συνθήκη ούτε το γεγονός ότι από τη γεωπολιτική της θέση είναι σύνορα και από επιλογή της είναι προπύργιο της ΕΕ στην «εξαιρετικά ασταθή και γεμάτη προκλήσεις περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». «Είμαστε αποφασισμένοι να ασκήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο. Αυτό ισχύει και για την αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης, που συνιστά το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα» δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, που δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η μάχη αυτή δίνεται σε δύο μέτωπα, το οικονομικό και το προσφυγικό. «Θα συνεχίσουμε να επισημαίνουμε λάθη και παραλείψεις. Θα συνεχίσουμε, ταυτόχρονα, να προστατεύουμε την παραμονή της χώρας μας στη Συνθήκη του Σένγκεν. Αυτά οφείλουν να τα αναγνωρίζουν όλοι» τόνισε ο ίδιος.

Οι δηλώσεις Βέμπερ προκάλεσαν και την αντίδραση της ευρωβουλευτού της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη. «Διαφωνώ με τη δήλωση του Mάνφρεντ Βέμπερ σχετικά με το Σένγκεν. Είναι υποχρέωση όλων των χωρών να τηρούν τους κανόνες για τη φύλαξη των συνόρων. Οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο χώρας από το Σένγκεν υπονομεύει την κατάκτηση των πολιτών της ΕΕ για ελεύθερη διακίνηση» δήλωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ.

«Ιταμές και προσβλητικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η οποία έκανε ταυτόχρονα λόγο για «bullying» του αρχηγού της Κ.Ο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Μάλιστα, εκτίμησε ότι στόχος του κ. Βέμπερ δεν ήταν άλλος από το να «επιβάλλουν το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες τις θέσεις τους σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργεί η Frontex από εδώ και στο εξής για τη φύλαξη των συνόρων».

Η κ. Χρυσοβελώνη έστρεψε τα «πυρά» της και εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, την οποία κατηγόρησε ότι «κάνει την πάπια» και δεν αντιδράει στο εν λόγω ζήτημα.