Στην Αθήνα ο Αχμέτ Νταβούτογλου με «βαριά» ατζέντα

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και η πολυμελής αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει (10 υπουργοί και πολλοί επιχειρηματίες) για μία από τις δυσκολότερες, όπως εκτιμούν, αναλυτές συναντήσεις μεταξύ των Ελλάδας – Τουρκίας, με αφορμή το τρίτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών, που πραγματοποιείται μετά από δύο τουλάχιστον αναβολές.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η στάση της Τουρκίας, η οποία προέβη σε σειρά προκλητικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και δηλώσεων, έχουν καλλιεργήσει ένα μάλλον βαρύ κλίμα.

Το βαρύ αυτό κλίμα, όπως και η προειδοποίηση της ελληνικής πλευράς ότι θα ματαιώσει συνολικά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που οδήγησε τον κ. Νταβούτογλου και την πολυμελή του συνοδεία να εγκαταλείψουν τα σχέδιά τους για επίσκεψη στη Θράκη, αμέσως μετά το τέλος των επαφών τους στην Αθήνα.

Παρόλα αυτά, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα έχει ψηλά στην ατζέντα το θέμα μειονότητας και θα συναντηθεί με το προεδρείο της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τούρκων Δ. Θράκης» με επικεφαλής τους δύο ψευδομουφτήδες αλλά και με τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές.

Θα συζητηθούν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, η λαθρομετανάστευση και οι διμερείς σχέσεις στον οικονομικό, εμπορικό, τουριστικό και ενεργειακό τομέα.

Είναι προφανές ότι ιδιαίτερα το ζήτημα της ενέργειας θα απασχολήσει ιδιαίτερα τις επαφές των δύο πλευρών. Όσον αφορά στις ενεργειακές πηγές στην ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην κυπριακή ΑΟΖ, η Αθήνα αναμένεται να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις που έχει διατυπώσει και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Από την άλλη, ο κ. Νταβούτογλου εκτιμάται ότι θα εκφράσει τη δυσφορία της Άγκυρας για τις τριμερείς συνεργασίες της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο, καθώς θεωρεί ότι επιχειρείται απομόνωσή της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νταβούτογλου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την άφιξή του. Στη συνάντηση θα παρευρίσκονται και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών. Το βράδυ της Παρασκευής, οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο «Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος-Τουρκίας» γύρω στις 20.30 και θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο.

Το Σάββατο στις 10:00 οι Σαμαράς και Νταβούτογλου θα προεδρεύσουν στο 3ο «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας» που θα πραγματοποιηθεί στο Hilton. Στη συνέχεια θα κάνουν δηλώσεις μαζί και ο τούρκος Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το αεροδρόμιο όπου, όπως έγινε γνωστό, στις 15.00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα.

Όλα αυτά θα γίνουν υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με την ελληνική Αστυνομία να έχει απαγορεύσει τις συναθροίσεις και τις πορείες στις περιοχές όπου θα κινηθεί ο κ. Νταβούτογλου ενώ έχουν προβλεφθεί αλλεπάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.