Γιαβάς - γιαβάς για την ενέργεια. Έσταζε μέλι ο Νταβούτογλου στο Επιχειρηματικό Φόρουμ

Τα οικονομικά δεδομένα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δείχνουν ταυτόχρονα τα τεράστια περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης τους σημείωσε κατά το χαιρετισμό που απυήθηνε στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος – Τουρκίας ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προσθέτοντας ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και εμπιστοσύνης είναι αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυσή τους.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την τεράστια σημασία των επιχειρηματικών διμερών σχέσεων, επεσήμανε ότι πολλαπλασιάστηκαν οι κοινά επιχειρηματικά οφέλη και ανέφερε ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία που δείχνουν το πόσο μεγάλη πρόοδος έχει γίνει. Όπως ανέφερε ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών έφτασε τα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ και η Τουρκία ήταν ο σημαντικότερος προορισμός των ελληνικών εξαγωγών κατά τις αρχές του 2014.

Επισήμανε, ακόμη, ότι υπάρχει η θέληση για περαιτέρω ενίσχυση των επαφών αυτών, τονίζοντας ότι η θέληση αυτή υπερβαίνει τη δυσμενή συγκυρία. Εκτίμησε, δε, ότι η σταθερότητα και η εμπιστοσύνη είναι βασικοί πυλώνες για την επίτευξη μεγαλύτερης ανάπτυξης και στις δύο χώρες.

Από την πλευρά του στο δικό του χαιρετισμό ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου σημείωσε ότι για την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε κομμάτι της ευρωπαϊκής αγοράς, έχει τεράστια σημασία η διατήρηση της σταθερότητας στην Ελλάδα, καθώς και η ισχυροποίηση των διμερών σχέσεων. Εξέφρασε τις ευχές του για ταχεία ανάρρωση στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τις οποίες, νωρίτερα, είχε μεταφέρει τηλεφωνικώς, όπως δήλωσε, και ο Αντώνης Σαμαράς.

Κατά τον κ. Νταβούτογλου οι διμερείς σχέσεις αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω προκαταλήψεων αλλά μπορούν να εξελιχθούν. Σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα επιθυμεί ηρεμία στην ανατολική Μεσόγειο επαναλαμβάνοντας ότι τα πάντα λύνονται με διάλογο. Δήλωσε ότι θα ήθελε πολύ στην Τουρκία να ακούει στους δρόμους να μιλούν ελληνικά και κάλεσε τους συμπατριώτες του, όπως είπε, να γυρίσουν, ενώ αντίστοιχα είπε ότι θα ήθελε να ακούει τουρκικά στους ελληνικούς δρόμους, πολλοί από τους οποίους, όπως είπε, έχουν τουρκικά ονόματα που καταλήγουν σε –ογλου.

Όσον αφορά στο Κυπριακό ο Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε την Αθήνα να «επιλύσουμε το θέμα και να εκμεταλλευθούμε από κοινού τον ενεργειακό πλούτο» και κατέληξε ότι η συνεργασία και η αποφυγή της έντασης βοηθούν την ανάπτυξη και στις δύο χώρες.

Νωρίτερα κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι κ.κ. Σαμαράς και Νταβούτογλου, παρουσία των δύο υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αντίστοιχα, δηλαδή Ευάγγελου Βενιζέλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τέθηκε επί τάπητος όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο, οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αλλά κυρίως το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και μάλιστα φέρεται να θίχτηκε και το ζήτημα της παρουσίας του ερευνητικού πλοίου Barbaros καθώς και οι ενδεχόμενοι τρόποι αποκλιμάκωσης της έντασης που έχει προκαλέσει.

Επίσης, ο Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε τον Αχμέτ Νταβούτογλου για τις συνεργασίες με Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ. Κατά ορισμένες πληροφορίες μάλιστα καταγράφηκαν σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών, τα οποία εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να αποτυπωθούν στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα δημοσιοποιηθεί το Σάββατο μετά την ολοκλήρωση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι κ. Νταβούτογλου πριν αναχωρήσει από την Αθήνα θα συναντήσει και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στις 15:00 στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».