Ο σύντομος διάλογος Τσίπρα - Σόιμπλε στο Νταβός

Τον σύντομο διάλογο που είχαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε στο Νταβός, λίγη ώρα πριν την έναρξη της συζήτησης στην οποία συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, φέρνει στο φως το “Έθνος της Κυριακής”.

“Εύχομαι και ελπίζω ότι όλα θα πορευτούν χωρίς αρνητικά πισωγυρίσματα” φέρεται να είπε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος φέρεται από την πλευρά του να απάντησε: “Στο εσωτερικό μας σκληραίνει το μέτωπο των αντιδράσεων, πάντως γι’ αυτό παρακολουθούμε κάθε λεπτό των εξελίξεων, έχοντας τη βούληση να πείσουμε τους πολίτες για την ανάγκη να καταστεί π.χ. βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα και να πάρει μπρος η μηχανή της ανάπτυξης”.

Κι ενώ δεν έχει περάσει ακόμη ο σάλος που προκάλεσε η δήλωση του Β. Σόιμπλε «είναι η εφαρμογή, ανόητε» η κυβέρνηση αποτιμά θετικά την παρουσία του κ. Τσίπρα στο Νταβός κάνοντας λόγο για ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας και για επαφές ουσίας που θα συμβάλλουν στην απεμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η αξιολόγηση. «Όπλο» στα χέρια της Αθήνας και η μη αναμενόμενη θετική αξιολόγηση από την S&P η οποία αναβάθμισε την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν έρθει στην Αθήνα και παρ’ ότι φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις. Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί ότι είναι δυνατή μια συμφωνία μέχρι το τέλος Μαρτίου.