Η κυβέρνηση δεν υλοποίησε τις προεκλογικές της εξαγγελίες

Επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον ότι προχώρησε σε ανακοινώσεις προεκλογικών εξαγγελιών που δεν υλοποιήθηκαν. Το πρωί ο κ. Μητσοτάκης παρέστη στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του προέδρου της Γ. Πατούλη, στο πλαίσιο της έναρξης ενός διαλόγου της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα πολιτικά κόμματα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση τις αρμοδιότητες που θα μπορούσε να διεκδικήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε έξι άξονες που θα αποτελέσουν σημεία για έναν παραγωγικό και γόνιμο διάλογο της ΝΔ με την ΚΕΔΕ. Το πρώτο σημείο έχει να κάνει με τη νέα αρχιτεκτονική μορφή της τοπικής αυτοδιοίησης και τα όρια μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει η κυβέρνηση της ΝΔ και αφορούσε την αξιολόγηση αυτών των ορίων.

Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με την πρόταση να εισπράττεται ο ΕΝΦΙΑ από τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόταση την οποία όπως χαρακτηριστικά ανέφερε βλέπει με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. “Πιστεύω ότι με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται και η ενίσχυση των ΟΤΑ και υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών” εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο τρίτος άξονας αφορά την άσκηση ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής μέσα από τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όπως υπογράμμισε η ΝΔ έχει θέσει στο επίκεντρο της κοινωνικής της πρότασης την παροχή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και παρατήρησε ότι “δυστυχώς η κυβέρνηση φαίνεται να εγκαταλείπει αυτό το εξαιρετικά κρίσιμο εργαλείο το οποίο αποτελεί την πιο δοκιμασμένη συνταγή σε ευρωπαικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας”.

Ο τέταρτος πυλώνας έχει να κάνει με την αναπτυξιακή αποκέντρωση, ενώ ο πέμπτος πυλώνας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, έχει να κάνει με την αξιολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιολόγησης του προσωπικού στις υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξουν εργαλεία στους Δήμους που θα εξορθολογίσουν τις δομές τους, να μειώσουν αριθμούς τμημάτων, εκεί που υπάρχει πλεονασμός, να υπάρξει ευθυγράμμιση των δομών, με βάση μια κατηγοριοποίηση που θα μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα ανάλογα με το μέγεθός τους και τη γεωγραφική τους ιδιαιτερότητα, έτσι ώστε να υπάρχουν καλύτερες υπηρεσίες. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση του προσωπικού ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως η ΝΔ είχε παραδώσει στην κυβέρνηση ένα σύγχρονο σχέδιο και δημιουργούσε ένα πλαίσιο, όχι απαραίτητα για την τιμωρία όσων δεν αποδίδουν αλλά, σίγουρα, όπως είπε, για την επιβράβευση εκείνων των εργαζομένων που αποδίδουν καλύτερα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν “έχει μπει στον κόπο να συζητήσει με την τοπική αυτοδιοίκηση για τη δημιουργία δομών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την επίλυση του προβλήματος. Εμείς κατακρίνουμε αυτή την έλλειψη διαλόγου” υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως δεν μπορεί να υπάρχουν ακραίες συμπεριφορές μετάθεσης του προβλήματος.

“Εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε εθνική πλάτη , έχω ξεκαθαρίσει πως το μεταναστευτικό δεν προσφέρεται για μικροπολιτική αντιπαράθεση, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα ασκούμε κριτική στην κυβέρνηση, όμως το ζήτημα μας αφορά όλους” τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ