Frankfurter Rundschau: Οι φτωχοί Έλληνες, το προσφυγικό και η... "Μακεδονία"

«Όλο το βάρος στους Έλληνες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Frankfurter Rundschau, η οποία αναφέρεται στη Σύνοδο Ε.Ε. – Τουρκίας και σχολιάζει ότι η Αθήνα εξωθείται στο να καταστήσει την Ελλάδα σε ένα είδος ουδέτερης ζώνης για τους πρόσφυγες.

Η εφημερίδα σημειώνει: «Τρεις σελίδες είναι το κείμενο πάνω στο οποίο θα πρέπει σήμερα Παρασκευή να διαπραγματευθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον Τούρκο  Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες συνόψιζαν την Πέμπτη: Οι φτωχοί Έλληνες. Αυτοί θα πρέπει τώρα να φροντίσουν ώστε η ΕΕ να μη λερώσει τα χέρια της με παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και παρόλα αυτά πρόσφυγες να μη παίρνουν άδεια παραμονής στην ΕΕ».

Η Süddeutsche Zeitung διερωτάται εάν η ΕΕ θα πρέπει να συνεργάζεται με την Τουρκία, η οποία αντιδρά ολοένα και πιο αυταρχικά και αντιδημοκρατικά.

«Υπάρχει εναλλακτική;», διερωτάται και απαντά: «Όχι δεν υπάρχει. Μια συμφωνία με την Τουρκία είναι, παρά τις άσχημες επιλογές, η καλύτερη λύση διότι θα ανακόψει τους διακινητές, θα προσφέρει προστασία στους πρόσφυγες, η Ευρώπη δεν θα αποκοπεί από τα ανθρωπιστικά της καθήκοντα αλλά παράλληλα θα κατευνάσει την υστερία και τον πανικό που έχουν μετατραπεί στο νόμισμα για ένα βρώμικο πολιτικό αλισβερίσι».

«Στην Ελλάδα έχει ξεσπάσει κυβερνητική κρίση διότι ένας υπουργός αποκάλεσε τη χώρα “Μακεδονία” με αυτό το όνομα – μια απαγορευμένη λέξη στην Ελλάδα», αναφέρει ο Μίχαελ Μάρτενς σε ανταπόκρισή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung. Επιχειρώντας να αναλύσει τους λόγους αυτής της κρίσης γράφει: «Οι μη Έλληνες μπορεί να αναρωτηθούν πως μπορεί να προκληθεί μια κυβερνητική κρίση όταν ένας υπουργός αποκαλεί ‘Μακεδονία’ την Μακεδονία».

«Σε αυτό υπάρχει μια υποθετική και μια ασφαλής απάντηση. Πρώτον ο Καμμένος, ο οποίος μέχρι τώρα έχει κολλήσει στην καρέκλα του υπουργού και απαρνήθηκε τη μια πολιτική του πεποίθηση μετά την άλλη ώστε να παραμείνει στην εξουσία, θα μπορούσε για λόγους τακτικής να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας ρήξης με τον Τσίπρα. Οι ΑΝΕΛ δεν τα πάνε καλά στις δημοσκοπήσεις και ο Καμμένος ελπίζει, όπου είναι δυνατόν, με ένα διάλειμμα στην αντιπολίτευση να κερδίσει σε συναίνεση πριν από πιθανές εκλογές. Αυτά βέβαια είναι υποθέσεις. Το σίγουρο είναι πως η διαμάχη για την ονομασία, η ελληνική εμμονή ότι η “Μακεδονία” δεν επιτρέπεται να ονομάζεται Μακεδονία, μέχρι σήμερα είναι ένα πολιτικό θέμα πρώτης γραμμής στην Ελλάδα», συμπληρώνει.

Πηγή: DW