Duck and Dive

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε χθες για διαπλοκή, για συστήματα εξουσίας, για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ (για τα οποία μάλιστα χθες ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής). Όμως ήταν προφανές ότι η συζήτηση για τα μεγάλα αυτά θέματα ήταν ευκαιριακή.

Ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν βρεθεί στη γωνία και η ανάδειξη των θεμάτων αυτών πιστεύουν ότι τους εξυπηρετεί, καθώς συνεισφέρει στο μόνο πολιτικό αφήγημα που τους έχει απομείνει: “οι άλλοι ήταν πιο κακοί”. Συνάδουν όμως οι μέχρι τώρα πρακτικές της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα με το “νέο” το οποίο ευαγγελιζόταν προεκλογικά;

Η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή είχε εμφανέστατα χαρακτήρα αντιπερισπασμού, χρειάζεται άλλωστε λίγος άρτος και θεάματα για να πάνε κάτω τα φαρμάκια που συνεπάγεται ένα κλείσιμο της αξιολόγησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του δεν φάνηκε διατεθειμένος να αφήσει το περιθώριο αυτό του αντιπερισπασμού στον Αλέξη Τσίπρα, έτσι η χθεσινή “συζήτηση” ήταν μια σκληρή αντιπαράθεση που βάζει πραγματικά φωτιά στο πολιτικό σκηνικό σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα.