Οδυνηρά θα είναι και τα μέτρα ύψους 5,4 δισ. ευρώ

Την ελπίδα για συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, προειδοποιώντας όμως ότι θα είναι οδυνηρά όπως στις προηγούμενες συμφωνίες.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ προέβλεψε ότι θα συμφωνηθούν προληπτικά μέτρα μέσα σε ένα «γενικό πλαίσιο», τα οποία δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν.

Ο κ. Χρυσόγονος τόνισε δε ότι το ΔΝΤ έχει δίκιο, όταν αναφέρει ότι πλεόνασμα 3,5% δεν είναι ρεαλιστικό σε μακροπρόθεσμη βάση και ξεκαθάρισε ότι “η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε βάθος χρόνου σε 3,5% πλεόνασμα”.

“Τα επιπλέον μέτρα (ύψους 3,5 δισεκ. ευρώ) θα γραφτούν, ελπίζω όμως ότι δεν θα εφαρμοστούν τελικώς, αλλά και τα 5,4 δισεκ. ευρώ μέτρα θα είναι οδυνηρά” διευκρίνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι “από ουτοπικά αισιόδοξες οι προβλέψεις του ΔΝΤ έγινε ουτοπικά απαισιόδοξες”. Όπως εξήγησε ο κ. Χρυσόγονος περισσότερα, σημαίνουν περισσότερη φορολογία, και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

“Δεν καταλαβαίνω γιατί μένουν στο φορολογικό απυρόβλητο όσοι έχουν λεφτά σε θυρίδες στις τράπεζες, ενώ αιμορραγούν οι καταθέτες. Πρέπει να δικαιολογείται η προέλευσή τους” τόνισε, ενώ άφησε αιχμές και κατά του ΥΠΟΙΚ δηλώνοντας ότι “χθες έπρεπε να είχαν διασυνδεθεί οι ταμειακές μηχανές με το TAXISnet”. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, η κυβέρνηση πρέπει να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή.

Και πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα είναι η ψήφιση επιπλέον μέτρων, υπονομεύεται η οικονομική δραστηριότητα, αλλά και οι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μπορεί να παρουσιάσουν διαρροές προειδοποίησε και διευκρίνισε ότι “καλώς η κυβέρνηση αντιστέκεται στις πιέσεις των δανειστών για επιπλέον μέτρα”.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγοντας παρατήρησε ότι “δεν θα έλεγα και για εκτόξευση (της οικονομίας) εγώ δεν είμαι τόσο αισιόδοξος, ανάκαμψη χρειάζεται για να δημιουργηθούν νέες εργασίες ειδικά για τους νέους”.