Εγκληματική η απλή αναλογική- Θα την καταργήσω αν την ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ολομέτωπη επίθεση στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την αλλαγή του εκλογικού νόμου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω τηλεοπτικής του συνέντευξης στο Star και στην εκπομπή «Ενικός» του Νίκου Χατζηνικολάου.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η απλή αναλογική είναι συνταγή για την απόλυτη ακυβερνησία και αφού τόνισε πως ο κ. Τσίπρας είναι υπεύθυνος για αυτό που κάνει, ανέφερε πως «στην αποχώρησή του θέλει να βάλει βόμβα στα θεμέλια του πολιτικού συστήματος. Εγώ, όταν με το καλό κερδίσουμε τις εκλογές, αμέσως μετά και εφόσον έχει ψηφιστεί η εγκληματική απλή αναλογική, θα ανοίξω θέμα εκλογικού νόμου να συζητηθεί σε ουδέτερο πολιτικό χρόνο».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός θα μπορούσε να είχε αλλάξει τον εκλογικό νόμο το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2015 αλλά δεν τον έκανε γιατί τότε «πίστευε ότι τον βόλευε» και πρόσθεσε ότι «η απλή αναλογική θα σήμαινε ότι το πρώτο κόμμα για να σχηματίσει κυβέρνηση, χρειάζεται τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Ο κ. Τσίπρας τη θέλει για να βάλει φρένο στην προοπτική της ΝΔ. Δεν θα βρει 200 βουλευτές». Παράλληλα, υπενθύμισε ότι ο ίδιος πρότεινε την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών αλλά και να δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους Έλληνες εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους που ζουν στο εξωτερικό, προτάσεις τις οποίες ο Πρωθυπουργός δεν αποδέχτηκε.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη διαφωνία του και για την ψήφο από τα 17 δηλώνοντας με νόημα ότι «παντού στον κόσμο με εξαίρεση τη Βόρεια Κορέα ψηφίζουν από τα 18. Σε ελάχιστες χώρες, εκ των οποίων οι περισσότερες είναι δικτατορίες, υπάρχει ψήφος από τα 17. Η ενηλικίωση είναι στα 18. Γιατί αυτό να το αλλάξουμε;».

Σε ό,τι αφορά το θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος, και ειδικότερα την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε τη διαφωνία του ενώ χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα την πρόταση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για εκλογή από το λαό εφόσον δεν καταφέρει να εκλεγεί Πρόεδρος από τη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για την κυβέρνηση και την οικονομική και φορολογική πολιτική που εφαρμόζει. Υποστήριξε πως όταν αυξάνεις φόρους, δεν έχεις τα προσδοκώμενα έσοδα και πως η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποτέλεσμα μόνο τη φοροδιαφυγή και τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές θα έπρεπε να αποτελούν ιδιοκτησία του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Μάλιστα κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι δεν μπορεί να κάνει αυτές τις αλλαγές γιατί «δεν τις πιστεύει και δεν έχει την υπηρεσιακή ικανότητα».

Ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης και μιλώντας για τα εργασιακά, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε κάθετα αντίθετος με το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων σημειώνοντας με νόημα ότι «δεν τίθεται θέμα να στηριχθεί κάτι τέτοιο από εμάς. Το θεωρώ περιττό», ενώ για τον συνδικαλιστικό νόμο υποστήριξε ότι χρειάζεται σοβαρό εκσυγχρονισμό.

Για το Brexit ανέφερε πως πρόκειται για μεγάλη περιπέτεια, καθώς πολλοί – συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου – δεν το περίμεναν και πως «ο κ. Τσίπρας θα είχε να προσφέρει τεχνογνωσία στον κ. Κάμερον πως το ‘Όχι” μπορεί να το κάνει “Ναι”».

Παράλληλα επεσήμανε ότι «η Ευρώπη πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη» και τόνισε πως δεν μπορούμε να ζούμε μονίμως μόνο με το όραμα μιας Ευρώπης που μας γλυτώνει από τον πόλεμο. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια Ευρώπη που είναι τραυματισμένη και από το λαϊκισμό ενώ σε ό,τι αφορά τη μείωση των μισθών του βουλευτών, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ήδη έχουν περικοπεί κατά 40% οι απολαβές τους και παρατήρησε πως δεν θα είχε καμία αντίρρηση για λόγους πολιτικού συμβολισμού για περαιτέρω μείωσή τους «αλλά να είμαστε προσεκτικοί αν θέλουμε βουλευτές που πληρώνονται καλά ή όχι».