Μαντάς: Βεβαίως θα ξανακάναμε το δημοψήφισμα - Η συμβολή του ήταν θετική

«Βεβαίως θα ξανακάναμε δημοψήφισμα, πετύχαμε μια επώδυνη συμφωνία με την οποία ξεκαθαρίσαμε το τοπίο» επισήμανε την Τρίτη στον ΣΚΑΪ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς, σχολιάζοντας τη σημερινή επέτειο του κυβερνητικού δημοψηφίσματος.

Όπως τόνισε η συμβολή του δημοψηφίσματος είναι θετική σχετικά με το πως κατέληξε η διαπραγμάτευση και στο τελικό αποτέλεσμά της. «Ποτέ δεν είπαμε ναι ή όχι στην Ευρώπη» τόνισε ο βουλευτής. «Με το νόμο για την αδειοδότηση των καναλιών τελειώνουν δεκαετίες ανομίας» υποστήριξε όσον αφορά τα κανάλια, επικαλούμενος και τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας ότι δεν χωρούν 16 κανάλια υψηλής ευκρίνειας. «Πέρα από το τεχνικό θέμα είναι και το ουσιαστικό θέμα ποσά κανάλια θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σε ένα δυσμενές περιβάλλον» δήλωσε ο κ. Μαντάς, διαβεβαίωσε ότι ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός και πρόσθεσε ότι υπάρχει χώρος και για θεματικά κανάλια.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε για το δημοψήφισμα ότι «αν δεχτούμε τη λογική του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Μαντά όποτε έχουμε θέμα ανοιχτό πρέπει να κάνουμε δημοψήφισμα για να επιβάλλουμε θέση Ελλάδας και να γίνουμε υπερδύναμη… Πρόκειται για υπεραπλούστευση…» και σημείωσε ότι «οι προηγούμενοι ήταν γερμανοτσολιάδες και οι εθελόδουλοι και οι νέοι ήταν λεβέντες. Ακολουθήθηκε η λογική της ηρωικής και λεβέντικης διαπραγμάτευσης που κόστισε το μνημόνιο που δεν ήταν νομοτελειακό ούτε αυτονόητο, καθώς η Ελλάδα μπορούσε να μπει σε πιστωτική γραμμή και να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας”.

Παράλληλα επεσήμανε ότι «με τη διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη μπήκαμε σε νέο μνημόνιο. Το κόστος της τζάμπα μαγκιάς και της λεβεντιάς είναι εδώ. Σήμερα γιορτάζουμε τις τραγικές συνέπειες».

Σε ό,τι αφορά την αδειοδότηση των καναλιών, ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο Γκίντερ Έτινγκερ αναφέρεται σε υποχρησιμοποίηση των δυνατοτήτων του φάσματος. «Tεχνικά υπάρχει χώρος για πολύ περισσότερες άδειες, τις περιορίζει γιατί έχει αθέμιτες επιδιώξεις θέλει να ελέγξει το τηλεοπτικό τοπίο… Είναι ανησυχητικό αυτό, όπως ανησυχητικό είναι ότι ο υπουργός Επικρατείας (Παππάς) παρακάμπτει το ΕΣΡ ο και θέλει να γίνει καναλάρχης…» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και ξεκαθάρισε ότι «αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι εκτός πνεύματος και γράμματος του Συντάγματος και εκτός Ενωσιακού δικαίου».

Αναφορικά με τις αποκαλύψεις του αμερικανού οικονομολόγου Τζέιμς Γκαμπρέιθ σχολίασε ότι αυτό κάνει «ακόμη πιο επίκαιρο το αίτημα της ΝΔ να συζητηθεί η σύσταση εξεταστικής για το Σχέδιο Β», αίτημα που όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης δεν έχει συζητηθεί, ενώ η σχετική ερώτηση έχει κατατεθεί από τις 30 Μαρτίου.