Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπάλληλους - Αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τομέα

Από την Τετάρτη 6 Ιουλίου τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων ενώ σε περίπου 10 ημέρες αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Η εφαρμογή του θα δρομολογηθεί από το 2017 με άμεσο στόχο την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών των υπηρεσιών, αναλόγως και με τις επιλογές των υπαλλήλων. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν επιλυθεί όλες οι εκκρεμότητες σε μετατάξεις και αποσπάσεις.

Επίσης, το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) για την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να δημοσιευθεί άμεσα στο ΦΕΚ.

Τα παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο οποίος συμπλήρωσε ότι από τον Ιανουάριο του 2017 αρχίζει το πρόγραμμα σπουδών του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου για το δημόσιο μάνατζμεντ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε δημοσίους υπαλλήλους, ενώ τα δίδακτρα θα καταβληθούν από το Υπουργείο κατά 50%.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα υπάρχουν περιορισμοί για την ανάληψη υψηλόβαθμων θέσεων στο Δημόσιο από στελέχη που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διαπλοκής δημοσίου και ιδιωτικού συμφέροντος. Έτσι, υπάλληλος που κατείχε υψηλόβαθμη θέση στον ιδιωτικό τομέα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα λάβει αντίστοιχη θέση και στο Δημόσιο. Ακόμη και σ΄αυτή την περίπτωση, μετά την αποχώρησή του δεν θα επιτρέπεται να λάβει παρεμφερή θέση στον ιδιωτικό τομέα για τρεις μήνες.

Αναφορικά με την αναγνώριση προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, το ΠΔ -το οποίο βασίζεται σε παλαιότερη νομοθεσία- ορίζει ότι αναγνωρίζεται προϋπηρεσία μέχρι και 7 χρόνια σε σχετικό αντικείμενο με τη θέση στο Δημόσιο. Σημειώνεται, δε, ότι για την αναγνώριση θα λαμβάνεται υπόψιν η ασφάλιση, επομένως δεν αναγνωρίζεται οποιαδήποτε προϋπηρεσία σε καθεστώς μαύρης εργασίας.

Εκτός από την ασφάλιση, υπολογίζονται επίσης οι τίτλοι σπουδών, η πιθανή εγγραφή σε επιμελητήριο κ.λπ., ενώ ο υπάλληλος θα έχει την ανάλογη βαθμολογική αναβάθμιση.

Όσο για το πρόγραμμα σπουδών του ΕΑΠ, σε αυτό θα έχουν πρόσβαση οι δημόσιοι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που επιθυμούν να αναβαθμίσουν το εκπαιδευτικό τους επίπεδο.

Οι σπουδές θα διαρκούν τέσσερα χρόνια και κάθε χρόνο θα εισάγονται περίπου 70 – 100 υπάλληλοι επιλεγμένοι με βάση τις διαδικασίες που έχει καθιερώσει το ΕΑΠ και με ιδιαίτερη μέριμνα στη συμμετοχή γυναικών.

Το ποσό για τα δίδακτρα ανέρχεται στα 3.600 ευρώ (από 7.200 ευρώ), καθώς το 50% θα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο.