Τις προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσιάζει ο Αλέξης Τσίπρας

Τις προτάσεις του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση παρουσιάζει απόψε, Δευτέρα, στις 20:00 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η παρουσίαση θα γίνει σε εκδήλωση στο προαύλιο της νότιας πτέρυγας της Βουλής. Η ειδική εκδήλωση σηματοδοτεί την απαρχή ενός μεγάλου δημόσιου διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του επόμενου έτους.

O τρόπος εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και το θέμα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας παραμένουν τα δύο μεγάλα ανοιχτά ζητήματα στην πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που θα παρουσιάσει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικά με το ζήτημα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, δεν αποκλείεται από την κυβέρνηση να τεθεί σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι προτάσεις που θα καταθέσει ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης θεσμών άμεσης δημοκρατίας, της ενίσχυσης του κράτους δικαίου, της ενίσχυσης της εξουσίας του κοινοβουλίου έναντι της εκτελεστικής εξουσίας, της κατοχύρωσης κοινωνικών αγαθών και της προστασίας της εργασίας.

Επίσης θα περιλαμβάνονται θεσμικά αντίβαρα «ώστε να εκλείψουν φαινόμενα αυθαιρεσιών που χαρακτήρισαν την περίοδο του δικομματισμού» καθώς επίσης και αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών, τις ασυλίες των βουλευτών, τα κοινοβουλευτικά προνόμια, και διασφάλιση της διαφάνειας στην χρηματοδότηση των κομμάτων.