Υπερψηφίστηκε το ν/σ για το Ελληνικό - Ένα βήμα πιο κοντά στη δόση των 2,8 δισ. ευρώ

Ένα λιγότερο προαπαιτούμενο έχει πλέον η “λίστα” με τα μέτρα που πρέπει να εκπληρωθούν, προκειμένου η Ελλάδα να λάβει τη δόση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε “ναι” -κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της- για την κύρωση παραχώρησης του Ελληνικού στην εταιρεία Lamda Development. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων, ενώ αρνητική ψήφο έδωσαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα, τις επόμενες ημέρες (ίσως και αύριο, Πέμπτη) αναμένεται να κατατεθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων μέτρων.

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και εκταμίευσης της υποδόσης παραμένει όπως έχει ήδη καθοριστεί και προβλέπει την έγκριση από το EuroWorking Group στις 29 Σεπτεμβρίου. Η τελική απόφαση για την εκταμίευση, αναμένεται να ληφθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Οκτωβρίου.

Διπλή γλώσσα ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό – Πυρ ομαδόν απ΄την αντιπολίτευση

“Κόκκινο πανί” αποτελεί για την αντιπολίτευση η σύμβαση για το Ελληνικό, καθώς πριν από την ψηφοφορία της Τετάρτης σημειώθηκαν μεγάλες αντιδράσεις κυρίως για το γεγονός ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά θετικό δήλωνε για τη συγκεκριμένη επένδυση. Παράλληλα, βουλευτές εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το αν η Κυβέρνηση θα καταφέρει να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο έργο.

Εντύπωση έκανε,δε, η δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, ο οποίος από το βήμα της Βουλής έκανε λόγο για «αναγκαστικό συμβιβασμό” προκειμένου να συνεχιστεί ο αγώνας (σ.σ. για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση).

Ο Αριστείδης Μπαλτάς είπε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει εκ γενετής για μία έννοια που λέγεται δημοκρατικός δρόμος του σοσιαλισμού που είναι μακρύς, όχι στιγμιαίος δρόμος, με υποχωρήσεις συμβιβασμούς νίκες και ήττες”. Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι “είναι σταθερές οι αξίες σε αυτό το δρόμο άρα όταν σε αυτό το δρόμο βρισκόμαστε μπροστά σε υπέρτερους συσχετισμούς που μας αναγκάζουν να υποστούμε μία αναγνωρισμένη ήττα δεν σημαίνει ότι μετά την ήττα λέμε άλλα από αυτά που λέγαμε πριν. Λέμε κάτι που αναγνωρίζει το γεγονός μιας ήττας ότι πρέπει να προσαρμοστούμε να κάνουμε το συμβιβασμό που απαιτεί η ήττα για να συνεχίσουμε τον αγώνα».

Φλαμπουράρης: Πείτε μας γιατί επί 13 χρόνια δεν προχώρησε το έργο

Σε αντίθετη “γραμμή” από τον Αριστείδη Μπαλτά κινήθηκε ωστόσο ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, περιγράφοντας τη συμφωνία ως νίκη. Επίσης τόνισε ότι ο λόγος που καθυστέρησε το έργο επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν λόγω της προσπάθειας για τη βελτίωση της σύμβασης: «Μας κατηγορούν ότι καθυστερήσαμε. Το έργο ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια και εμείς ούτε απ έξω δεν περνάγαμε από την Κυβέρνηση, την εξουσία και πολλές φορές από την Βουλή. Αντί να μας πείτε γιατί επί 13 χρόνια δεν προχώρησε, μας κάνετε κριτική γιατί τον ένα χρόνο παρουσιάζουμε καθυστέρηση» και πρόσθεσε στη συνέχεια ότι το μάστερ πλαν που είχε ετοιμαστεί από την Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ αποτελούσε «έκθεση ιδεών».

«Εμείς δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε με αυτό το μάστερ πλάν και φάγαμε αρκετό καιρό για το τοπογραφικό σχέδιο. Ναι, καθυστερήσαμε γιατί επιδιώξαμε και πετύχαμε να βελτιώσουμε την σύμβαση που βρήκαμε. Αυτή η εξέλιξη άξιζε και πρέπει να το παραδεχθείτε. Άρα η όποια καθυστέρηση είχε θετικά αποτελέσματα» είπε σε άλλο σημείο.

«Μας κάνετε κριτική για το τι λέγαμε πριν γίνουμε Κυβέρνηση. Επί χρόνια λέμε ότι είμαστε εναντίον των ιδιωτικοποιήσεων αλλά υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων που εσείς επιβάλατε. Δηλαδή το ξεπούλημα των επιχειρήσεων. Σε αυτές τις συμβάσεις που εσείς υπογράψατε και εμείς τις πήραμε και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να τις κρατήσουμε δώσαμε μάχη και σε πολλές περιπτώσεις κερδίσαμε να τις βελτιώσουμε. Αν είστε διαβαστεροί θα έχετε δει ότι η ανάπτυξη από την πλευρά μας έχει 3 πλευρές: δημοσίου, ιδιωτικές επενδύσεις και κοινωνική οικονομία». Μεταξύ δε των θετικών αλλαγών που παρουσιάζει η σύμβαση είπε ότι εντοπίζονται η επέκταση του χώρου πρασίνου κατά 300 στρέμματα αλλά και οι αλλαγές στην παραλιακή ζώνη. «Το παραλιακό μέτωπο θα είναι ελεύθερο. Μπορεί να υπάρχουν πολυθρόνες και μπίτς μπαρ αλλά θα είναι ελεύθερο» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Η δική μας διαπραγμάτευση διατηρεί τις αθλητικές εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα και μετά θα μεταφερθεί σούμπιτος πάνω από το δρόμο».

Συνεχίζοντας ο Υπουργός τόνισε ότι “εμείς επιλέξαμε αντί αύξησης τιμήματος, αύξηση των επενδύσεων που θα δώσουν θέσεις εργασίες», ενώ απηύθυνε και κάλεσμα στο ΚΚΕ λέγοντας: «Η δίκαιη ανάπτυξη έχει σχέση με τις συνθήκες που ζούμε και πραγματικά όταν ζούμε σε μια περίοδο με 1,5 εκατ. ανέργους και εργασιακές σχέσεις 4ωρων και σε μια περίοδο που η λιτότητα κυριαρχεί πάνω στα κεφάλαια όλων μας, εμείς επιλέγουμε να βοηθήσουμε στην δίκαιη ανάπτυξη που θα δίνει σωστό μεροκάματο στο 8ωρο. Αυτό διεκδικούμε και σε αυτή την γραμμή σας καλούμε να μπείτε και να διεκδικήσουμε μαζί δίκαιη ανάπτυξη».

Άδωνις: Εξευτελίζετε την Αριστερά, είστε για τρολάρισμα

Δριμεία κριτική σε βάρος της Κυβέρνησης άσκησε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή υπενθυμίζοντας τις αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ στα χρόνια της αντιπολίτευσης για το Ελληνικό: «Είστε ό,τι πρέπει για τρολάρισμα. Σήμερα εξευτελιζόμενοι στέλνετε την Αριστερά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Η ανοησία της αριστερής ιδεοληψίας κράτησε την Ελλάδα χρόνια πίσω».

Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας εξευτελίζει την Αριστερά, αλλά αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο για τη χώρα, επαναλαμβάνοντας ότι σήμερα τελειώνει η Αριστερά. «Έρχεται η “πρώτη φορά Αριστερά” και δίνει τα αεροδρόμια. Όταν τα έδινε ο Σαμαράς ήταν προδότης. Τώρα είναι αναπτυξιακό έργο. Όταν έδωσε ο Καραμανλής την COSCO, κλείνατε τους δρόμους. Όταν ο Σουφλιάς επί Καραμανλή μίλησε για αξιοποίηση του Ελληνικού ανεβαίνατε στα έδρανα. Καλώ όποιον ενδιαφερόμενο να πάρει τα πρακτικά της Βουλής και να πάει να τα δείξει στους μαλλιάδες στα πανεπιστήμια, να τους δείξει τι κάνει η “πρώτη φορά Αριστερά”. Τα πανεπιστήμια είναι γεμάτα Μπαλτάδες. Θα πάρω τα πρακτικά και θα τα δείξω στους φοιτητές, να δουν ότι άλλα λέει ο Μπαλτάς ως καθηγητής και άλλα κάνει ως υπουργός. Για τα επόμενα πενήντα χρόνια θα ντρέπεται φοιτητής να δηλώσει αριστερός», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Μηταράκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί

Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση: «Προχωράμε σήμερα στην κύρωση μιας μεγάλης επένδυσης για την χώρα. Μιας επένδυσης που υπέγραψε η Κυβέρνηση Σαμαρά το 2014. Φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ τότε δήλωνε αντίθετος με την προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου. Και με κάθε ευκαιρία διαβεβαίωνε ότι θα ακυρώσει τις σχετικές διαδικασίες. Οι δεσμεύσεις αυτές φυσικά ξεχάστηκαν. Αυτό είναι θετικό για τη χώρα.

Όμως το κόστος στην πραγματική οικονομία από την πολιτική και τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ όλοι το γνωρίζουμε και το βιώνουμε. Το ΙΟΒΕ εκτίμησε ότι από την διετή καθυστέρηση στο έργο, το ελληνικό δημόσιο χάνει περίπου € 1 δισ. Και φυσικά η σύμβαση δεν βελτιώθηκε όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι τώρα, αν η κυβέρνηση θα βρει το πολιτικό σθένος για να υλοποιήσει την επένδυση. Εάν θα μπορέσει να σηκώσει αυτό το μεγάλο διοικητικό βάρος και να προωθήσει όλες τις απαιτούμενες διοικητικές πράξεις. Την έκδοση των Προεδρικών Διαταγμάτων, την έκδοση των αδειών, τη σύσταση του Γραφείου ελληνικού, την παράδοση του χώρου κ.ο.κ.

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση. Πιστεύω ότι η υλοποίηση αυτής της μεγάλης επένδυσης που θα αλλάξει όχι μόνο την Αττική αλλά και την εικόνα ολόκληρης της Ελλάδας θα πέσει ξανά στις πλάτες της Νέας Δημοκρατίας».

Λοβέρδος: Τελικά, ο λαϊκισμός νικήθηκε

Θέση για το ζήτημα της σύμβασης του Ελληνικού πήρε και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος: «Επιτέλους ήλθε στη Βουλή για κύρωση η σύμβαση για το Ελληνικό. Έργο ζωής και μακράς πνοής. Λίγη αυτοκριτική από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμπόδια που έβαζε τόσα χρόνια και για τις καθυστερήσεις που δημιουργούσε, δεν θα έβλαπτε. Τα παλέψαμε εδώ και χρόνια, υπερπηδήσαμε γραφειοκρατικά και πολιτικά εμπόδια και τελικά ο λαϊκισμός νικήθηκε. Θα γίνει το μεγαλύτερη επενδυτικό πρόγραμμα όλης της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια στο Ελληνικό».

Γιώργος Αμυράς (Ποτάμι – Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος): Το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης έχει καταντήσει «χωματερή»

«Το Ελληνικό είναι ο καθρέφτης της διαχρονικής ανικανότητας των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Επί 15 χρόνια κάθε κυβέρνηση και υπουργός είχε και από ένα άλλο πλάνο με αποτέλεσμα το ακριβότερο οικόπεδο της Ευρώπης, έκτασης 6 χιλιάδων στρεμμάτων, να έχει καταντήσει μία παραδοσιακή ελληνική «χωματερή». Τώρα είναι η ευκαιρία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ενηλικιωθεί πολιτικά, να καταπιεί τις δακρύβρεχτες δηλώσεις «το Ελληνικό δεν πωλείται» και με την βοήθεια όλων των πολιτικών δυνάμεων να δώσει σήμα στον κόσμο ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλική για επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις. Το Ποτάμι θα παρακολουθεί την πορεία της επένδυσης ώστε ούτε να αφεθεί ανεξέλεγκτος ο επενδυτής, ούτε, όμως, και να προκληθούν καθυστερήσεις και ζημιές για την εθνική οικονομία από τα πισωγυρίσματα και τα ζιζάνια της πολιτικής ανωριμότητας και διγλωσσίας της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Ουρσουζίδης του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι “η δόμηση στο ακίνητο μετά την τροποποίηση είναι μικρότερη», εξηγώντας ότι “ο συντελεστής από 0,6 κατεβαίνει στο 0,45 όταν ο συνήθης συντελεστής είναι 1,2. Με την τροποποιητική σύμβαση πέραν των οικονομικών ωφελειών υπάρχει προστασία περιβάλλοντος». Σε άλλο σημείο υπενθύμισε ότι παλαιότερη έκθεση του ΤΕΕ εκτιμούσε την αξία της έκτασης στα 2 δις ευρώ για να προσθέσει «Θα θεωρούσε κανείς ότι τα 900 εκατ. ευρώ είναι λίγα όμως θα δοθούν 1,5 δις ευρώ για έργα».

Επίσης ανέφερε πως “το ακίνητο παραχωρείται για 99 χρόνια και μετά θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του επενδυτή το 30% επένδυσης και γης».