Τσίπρας: Θρίαμβος το δημοψήφισμα - Οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως “θρίαμβο” το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015. Μάλιστα ανέφερε ότι αυτό θα μείνει στην ιστορία ως μία από τις μεγάλες στιγμές των αγώνων του λαού μας, τονίζοντας ότι αποτέλεσε «αποστομωτική απάντηση» στις κλειστές τράπεζες και στην επιβολή των capital controls.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «από τις μάχες που δώσαμε, βγήκαμε πιο έμπειροι, πιο ετοιμοπόλεμοι. Εκτός από την Αριστερά της απόδρασης και του εθνικού απομονωτισμού, υπάρχει και η Αριστερά που δεν φοβάται, δεν διστάζει να αναλάβει ευθύνες» συνέχισε, αποτιμώντας την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

“Οφείλει κανείς, ιδιαίτερα αποτιμώντας και τη πρόσφατη εμπειρία μας, να δώσει απαντήσεις σαφείς και εμπεριστατωμένες στα εξής ερωτήματα:

Πρώτον : Αποτελεί εντέλει σήμερα αριστερή, ριζοσπαστική και προοδευτική πρόταση η έξοδος από την Ευρωζώνη ;

Δεύτερον : Έχει νόημα η αριστερά να επιλέγει να διεκδικεί τη διακυβέρνηση σε μη ευνοϊκές συνθήκες και ιδιαίτερα σε συνθήκες χρεοκοπίας και δημοσιονομικής ασφυξίας;

Τρίτον : Είναι ρεαλιστικό και εφικτό ένα σχέδιο εξόδου με κοινωνική προστασία και παραγωγική ανασυγκρότηση ενόσω υποχρεούσαι να βρίσκεσαι εντός προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής ;

Τέταρτον : Με ποιούς θα πάμε ;

Υπάρχει τελικά περιθώριο συμμαχιών και πεδίο σύγκλισης για την Αριστερά με τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και της Πράσινης αριστεράς ;, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

 

Ο Σόιμπλε πίσω από το σχέδιο για το Grexit

Παρά τις σημερινές αποκαλύψεις του Φρανσουά Ολάντ ότι ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον Βλάντιμιρ Πούτιν αν μπορεί να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία, ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του ξεκαθάρισε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν αποτελεί σχέδιο, αν και παραδέχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ασκήσει κριτική στην ένταξη της χώρας στην οικονομική και νομισματική ένωση.

Επίσης υπογράμμισε ότι το Grexit δεν ήταν ένα αριστερό ή ριζοσπαστικό σχέδιο, αλλά ήταν σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κ. Τσίπρας  αναφέρθηκε στις πιέσεις από τους δανειστές και στην χρηματοπιστωτική ασφυξία που, όπως είπε, λειτούργησε σαν διαρκής εκβιασμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ταύτισε τις απόψεις του ΔΝΤ με εκείνες της Νέας Δημοκρατίας, ασκώντας κριτική στις θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οικονομία και το παραγωγικό μοντέλο.

«Υπερασπιζόμαστε και αγωνιζόμαστε για ένα παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιεί πρωτίστως το βασικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, που δεν είναι άλλο από το υψηλών προσόντων ανθρώπινο δυναμικό της» υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για ένα μοντέλο που δεν θα βασίζεται στις χαμηλές αμοιβές.

Επέμεινε, δε, στο δίπολο του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και του μοντέλου της Αριστεράς, το οποίο, όπως είπε, στοχεύει σε συνολική κοινωνική αναμόρφωση.

Για την πρώτη και τη δεύτερη αξιολόγηση

“Η Συμφωνία του Ιούλη είναι σαφής. Και όπως εμείς την τηρούμε αψηφώντας το κόστος, έτσι αναμένουμε και απαιτούμε να τηρηθεί και από τους εταίρους μας. Pacta sunt servanda. Όπως θα έλεγαν και οι φίλοι μας στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες. Η αόριστη προτροπή : “Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε…” δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε.

Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη, αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε”, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Όσο για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Κυβέρνηση έβαλε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, «καυτηριάζοντας» την «εσκεμμένη ασυδοσία 27 ετών».

«Φτάσαμε να έχουμε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα»

Κάνοντας μια “μίνι” αυτοκριτική, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι “φτάσαμε να έχουμε πολλά κόμματα μέσα στο κόμμα», στέλνοντας παράλληλα μηνύματα στο κόμμα αλλά και στους Υπουργούς του, λέγοντας ότι «καμία καρέκλα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», φράση που εύλογα παραπέμπει σε σενάρια ανασχηματισμού.

«Το κόμμα πρέπει να ελέγχει την Κυβέρνηση» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και τα μέλη του κόμματος το ίδιο το κόμμα και την ηγεσία του. «Το κόμμα μας αποτελεί την ραχοκοκαλιά της Κυβέρνησης και της συνολικής προσπάθειας για τον κοινωνικό μετασχηματισμό» υπογράμμισε επίσης.

«Δεν είμαστε ίδιοι» επέμεινε, συγκρίνοντας επανειλημμένα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις κυβερνήσεις της προηγούμενης πενταετίας και σημείωσε: «Θα νικήσουμε και σε τρία χρόνια θα κάνουμε απολογισμό».