Πρ. Παυλόπουλος: Μακρά η συνεργασία «ουσίας και κοινών ιδανικών» μεταξύ ΗΠΑ - Ελλάδας

Την «μακρά συνεργασία, ουσίας και κοινών ιδανικών, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την επίσκεψή του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

«Δεν θεωρώ τυχαίο ότι η επίσκεψη μου εδώ γίνεται λίγες μέρες πριν φτάσει στην Αθήνα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, σε μια εκδήλωση συμβολική αλλά και ουσίας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι δείχνει τους δεσμούς που υπάρχουν «ανάμεσα σε αυτές τις δύο χώρες, με διαφορετικό μέγεθος και πληθυσμό, αλλά με την ίδια συμβολή στη δημοκρατία και τον άνθρωπο» και υπογράμμισε ότι «αυτό είναι ένα σημάδι, σημαντικό».

«Ένα σημάδι, το οποίο δείχνει πώς, οι ΗΠΑ συμπαραστάθηκαν στην Ελλάδα σε δύσκολα χρόνια και εύχομαι αυτό να συμβεί και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνάει η Ελλάδα. Γιατί η τύχη των λαών σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, θα το θυμόμαστε, είναι κοινή. Και η αλληλεγγύη σε εκείνους που στηρίζονται στον άνθρωπο και τη δημοκρατία είναι κάτι, το οποίο είναι χρέος, όχι μόνο απέναντι στην ιστορία καθενός μας, αλλά απέναντι στην ανθρωπότητα».

Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η δραστηριότητα της σχολής δείχνει «πόσο μεγάλη σημασία έχει η συνεργασία στον πρωτογενή τομέα και ιδίως στον αγροτικό τομέα» και πόσο μεγάλη είναι η «αξία» του, «άσχετα αν το υποτιμήσαμε και εδώ υπήρξε ένα μεγάλο λάθος» για την Ελλάδα και για την προσπάθεια που καταβάλλει για να βγει από την κρίση. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δράσεις της σχολής επεκτείνονται και σε άλλα μέρη της χώρας, μεταξύ αυτών και στην ιδιαίτερη πατρίδα του τη Μεσσηνία, όπου θα τρέξει ένα πρόγραμμα της για νέους αγρότες. Ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή «όχι μόνο δικαίωσε τον αρχικό σκοπό της, αλλά τον ξεπέρασε κατά πολύ» και συνεχάρη τους υπευθύνους της σχολής «για τη σεμνότητα», με την οποία έχουν εργαστεί «όλα αυτά τα χρόνια».

«Ξέρουμε στην Ελλάδα και να αναγνωρίζουμε αυτό που προσφέρετε στον τόπο μας, αλλά και να τιμούμε τους ανθρώπους εκείνους, οι οποίοι εργάζονται για αυτόν τον τόπο με αλτρουισμό και αλληλεγγύη» είπε ο κ. Παυλόπουλος και συνέχισε:

«Κι εύχομαι ο τόπος μας, ο λαός μας και είμαι βέβαιος για αυτό, να δικαιώσει όλες αυτές τις προσδοκίες. Να θυμάστε, ότι από εδώ έχουν ξεκινήσει πολλά, θα ξεκινήσουν ακόμη περισσότερα».

Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Πάνος Κανέλλης, υπογράμμισε ότι έχουν περάσει τριάντα επτά χρόνια από την τελευταία επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στη σχολή «από την επίσκεψη του αείμνηστου Κ. Τσάτσου» στις 27 Οκτωβρίου 1979 και αναφέρθηκε συνοπτικά στην ιστορία της σχολής, που συμπληρώνει 112 χρόνια στην Ελλάδα, στο έργο της και στις συνεργασίες που αναπτύσσει σε διάφορες περιοχές.

Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, από τον κ. Παυλόπουλο και στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο της σχολής στις εγκαταστάσεις της.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην υπουργός, Αθανάσιος Τσαυτάρης, κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ