Διμερείς σχέσεις, Κυπριακό, Μέση Ανατολή στην ατζέντα Λαβρόφ

H πορεία των διμερών σχέσεων στους τομείς της πολιτικής συνεργασίας, της οικονομίας, της ενέργειας και των επενδύσεων, το Κυπριακό, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα βρεθούν στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει διαδοχικά ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο στις 10 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ενώ θα ακολουθήσει η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 10.45 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ στην Αθήνα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα στη σημερινή εύθραυστη διεθνή συγκυρία και αναμένεται ότι θα διεξαχθεί σε πολύ καλό κλίμα και θα επιβεβαιώσει και θα εμβαθύνει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα, όπως έχει τονίσει ο κ. Κοτζιάς, πιστεύει στην ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη Ρωσία.

Αμέσως μετά, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, θα απευθύνει χαιρετισμό στο 4ο Ελληνορωσικό Κοινωνικό Forum στο Ζάππειο Μέγαρο (11.15) και στη συνέχεια (11.45) θα παραστεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Ερμιτάζ. Πύλη στην Ιστορία» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Αμέσως μετά ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών. Οι δύο άνδρες θα συνυπογράψουν το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας –  Ρωσίας για την τριετία 2017-2019 και θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου. Η επίσκεψη του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, με την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πειραιά.