Εκλογές αν δεν διευθετηθεί το χρέος

Ξεκίνησε ίσως το πιο κρίσιμο εικοσαήμερο για την κυβέρνηση, αφού το επόμενο διάστημα θα φανεί αν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι υπαρκτό ή όχι. Ο πολιτικός χρόνος από εδώ και πέρα θα είναι πολύ πυκνός και οι εξελίξεις ιδιαίτερα κρίσιμες. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Σήμερα έρχονται οι θεσμοί και ξεκινούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης. Οι πρόσφατες μετακινήσεις Σκουρλέτη – Κατρούγκαλου και η παραμονή Τσακαλώτου – Χουλιαράκη, δείχνουν πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατόν πιο γρήγορη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα, ώστε στο Eurogroup στις 5/12 να συζητηθούν τα προσωρινά μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Αν η κυβέρνηση διευθετήσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα, εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα και κλείσει την β’ αξιολόγηση, αλλά δεν πάρει ελάφρυνση του χρέους μέχρι και τον Ιανουάριο, τότε “δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις” όπως μας είπε στο PolitisOnline κυβερνητική πηγή. Το σίγουρο είναι πως ένα κόμμα που από τη φύση του έχει αντιμνημονιακό χαρακτήρα, δεν πρόκειται να ασκεί μνημονιακές πολιτικές χωρίς να βλέπει φως στο τούνελ. Με απλά λόγια, αν οι θεσμοί δεν λάβουν άμεσα αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταματήσει να υλοποιεί το μνημόνιο και θα μπούμε σε προεκλογική περίοδο.

Άλλωστε, στο Μαξίμου γνωρίζουν πως όσο εκπληρώνουν τις μνημονιακές υποχρεώσεις τους, τόσο θα πέφτουν δημοσκοπικά. Η προσπάθεια για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, η έρευνα των λιστών Λαγκάρντ και Μπόργιανς, η προσπάθεια για το τέλος της ανομίας στο τηλεοπτικό πεδίο, η έρευνα για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, το πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης, η πρόσβαση των ανασφάλιστων στην υγεία, η προσπάθεια για την κάθαρση στο ποδόσφαιρο, παρότι έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, δεν αρκούν για να αναστραφεί το κλίμα. Κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο με τη διευθέτηση του χρέους και με την έξοδο από την επιτροπεία το 2018, ώστε να μπορεί στη συνέχεια η κυβέρνηση να διορθώσει τις μνημονιακές αδικίες.

ΝΕΟ PLAN B?

Και κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση ο νέος υπουργός Οικονομίας, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Στην ακαδημαϊκή του καριέρα ο κ. Παπαδημητρίου (στο ινστιτούτο Levy των ΗΠΑ) μιλούσε για ένα παράλληλο νόμισμα μέσα στο ευρώ, με το οποίο θα μπορούν δυνητικά να γίνουν προσλήψεις στο δημόσιο και συγκεκριμένες συναλλαγές. Από τη κυβέρνηση δηλώνουν κατηγορηματικά πως αυτό το σχέδιο δεν είναι καν στο τραπέζι, ούτε καν ως διαπραγματευτικό όπλο. Όμως, ας κρατήσουμε στην άκρη του μυαλού μας για κάθε ενδεχόμενο, πως ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας μέχρι πριν λίγο καιρό είχε έτοιμη αντιμνημονιακή πρόταση. Θα δούμε αν και πως θα τη χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση.